Eenmaal gekookt, blijven ze een paar dagen goed in de koelkast en in de vriezer met wat kookvocht wel 3 maanden!
Bewaar verse, ongekookte erwten maximaal 3 dagen in de koelkast. Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren. Eet ze bij voorkeur zo vers mogelijk, binnen een paar dagen. Verse doperwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren.
Gedroogde spliterwten kan je gemakkelijk een jaar bewaren. Hierbij is het wel van belang dat de verpakking goed is afgesloten. Daarnaast kan je de erwten het beste bewaren op een koele, droge en donkere plek.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
"Ondanks wat u misschien gehoord hebt, bevatten diepvriesfruit en -groenten net zoveel voedingsstoffen als verse producten, en soms zelfs meer ", zegt prof. Tim Spector, medeoprichter van ZOE en hoogleraar epidemiologie aan King's College London.
Diepvrieserwten zitten boordevol eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen die je ook in verse erwten vindt. Erwten, die peulvruchten zijn, blijken de gezondheid van het hart en diabetes type 2 te verbeteren , honger beter te stillen dan vlees en de gezondheid van het milieu te verbeteren.
Gedroogde spliterwten kunnen onbeperkt in de voorraadkast worden bewaard. Hun kleur kan na een lange tijd vervagen, maar hun smaak wordt hier doorgaans niet door beïnvloed. Gekookte spliterwten kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard, of tot 6 maanden in de vriezer.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Bewaar op een koele, droge, donkere plek of in de koelkast of vriezer. Goed bewaard, gedroogde groenten blijven 6 tot 12 maanden goed.
Gekookte groene erwten kunnen tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte verpakking . Tot 8 maanden in de vriezer.
Opslagtips
Gekoeld in een plastic zak, zouden ze minstens een week tot tien dagen moeten blijven . Als je ze niet meteen opeet, zijn erwten heel makkelijk in te vriezen.
Diepvrieserwten kunnen langere tijd in de vriezer worden bewaard, maar als ze eenmaal ontdooid zijn, is hun houdbaarheid in de koelkast beperkt. Als u diepvrieserwten ontdooit en in de koelkast bewaart, blijven ze doorgaans ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Erwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren. Eet ze bij voorkeur zo vers mogelijk, binnen een paar dagen. Verse erwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse erwten kun je ook invriezen.
Gedroogde peulvruchten moet je laten weken. Afhankelijk van de soort en de temperatuur van het water moet je rekenen op 1 tot 8 uur. Tijdens het weken en koken nemen peulvruchten water op waardoor je uiteindelijk meer gewicht overhoudt.
Breng 1 kopje water voor elk kopje gedopte Engelse erwten of eetbare peulerwten (sneeuwerwten of sugar snaps) aan de kook in een pan; voeg erwten toe. Dek af en kook tot ze zacht-knapperig zijn, 2 tot 4 minuten ; laat uitlekken.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Zodra het is afgekoeld tot kamertemperatuur, is de overgebleven gepureerde erwtensoep tot 5 dagen houdbaar in de koelkast of tot 2 maanden in de vriezer. Bewaar de batch in afzonderlijke luchtdichte containers zodat het vers en smaakvol blijft.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Spliterwten bewaar je koel, droog en donker. Bijvoorbeeld in een keukenkastje of voorraadkast. Is de verpakking geopend? Dan kun je de spliterwten zeker 1 jaar bewaren.
Erwten zijn gezond , veelzijdig en smaken heerlijk. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen die een scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Ze kunnen worden gebruikt bij het maken van een scala aan gerechten, van pesto tot risotto tot vispastei tot ijs.
De voedingsverschillen tussen verse, ingeblikte of bevroren erwten zullen minimaal zijn, zeggen de experts. Het antwoord hangt dus af van uw persoonlijke voorkeuren en hoe u erwten in recepten wilt gebruiken. " Wanneer dingen worden ingevroren, zijn ze op het hoogtepunt van rijpheid ," zegt Derocha, wat betekent dat ze veel van hun voedingsstoffen behouden.
Hoewel verse erwten er gezonder uitzien en knapperiger zijn, hebben diepvrieserwten een groot voordeel als het gaat om het behoud van voedingsstoffen . In tegenstelling tot de opvatting dat "vers het beste is", vormen groene erwten een uitzondering.