In de koelkast kun je ongezouten roomboter ongeveer een maand bewaren. In een dichte verpakking is het tot ongeveer twee maanden na de THT-datum houdbaar. Tenminste, als het er goed uitziet en normaal ruikt.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter. Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Venae Watts, een botermaker van de vijfde generatie en mede-eigenaar van Minerva Dairy in Ohio, adviseert: " Je kunt boter absoluut eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken . Wees gewoon slim en doe de tweestapstest: kijk en proef.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen . Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Bij koekjesboter kan verkleuring erop duiden dat het bederft. Dus als uw koekjesboter donkerder wordt of een vreemde geur ontwikkelt, zijn dat tekenen dat het begint te bederven . Ook als de textuur extreem hard of droog wordt, ondanks de juiste opslag, is het misschien tijd om het weg te gooien.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Het is echt interessant als je je verdiept in de wetenschap erachter en een deel ervan heeft te maken met het specifieke dieet van de koeien waar de boter vandaan komt. Boter krijgt die gele kleur van een pigment genaamd bètacaroteen . Je bent misschien al bekend met bètacaroteen uit wortels.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
Ten eerste, controleer de kleur. Verse boter is meestal lichtgeel van kleur, maar als het begint te bederven, kan het een donkerdere tint geel of zelfs beige worden . Venae Watts, een botermaker bij Minerva Dairy, vertelde Reader's Digest dat bedorven boter ook schimmel of andere gekleurde vlekken zal vertonen.
Je kunt ook een eetlepel boter in een glazen reageerbuis verwarmen en een gelijke hoeveelheid geconcentreerde HCl met een snufje suiker toevoegen. Goed schudden. Als het mengsel roze of rood wordt, betekent dit dat de boter is vervuild met gehydrogeneerde olie of andere inferieure chemicaliën.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
Gezouten boter kan 8-10 maanden in de vriezer bewaard worden. Soms kan boter ontdooien met een dunne buitenste laag waardoor de boter er donkerder uitziet, bekend als primrosing. Dit komt door vochtverlies , niet door oxidatie (wanneer de boter aan lucht wordt blootgesteld en ranzig wordt), dus het is niets om je zorgen over te maken.
"Maar zelfs als de datum verloopt tijdens de opslag thuis, moet een product veilig, gezond en van goede kwaliteit zijn - als het op de juiste manier wordt behandeld en op 40 graden of lager wordt bewaard." Watts voegt ook toe: " Je kunt boter absoluut eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Een ongeopende pot ghee kan op een donkere plek, uit de buurt van zonlicht, op kamertemperatuur (denk aan een keukenkastje) tot negen maanden zonder zorgen worden bewaard. Nadat de pot is geopend, kan deze tot zes maanden in de kast op kamertemperatuur worden bewaard of tot een jaar in de koelkast.
Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Ongezouten boter is beter voor gewichtsverlies omdat het geen extra zout bevat dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Een onderzoek toont aan dat een hogere zoutinname verband houdt met een hogere lichaamsvetmassa bij kinderen en volwassenen. Daarom is het het beste om de gezouten variant te vermijden als u probeert af te vallen.
Een zure, bittere smaak is herkenbaar aan ranzigheid (bijvoorbeeld zeepachtig, babybraaksel, blauwe kaas). Ranzige boter wordt geel tot bruin en de smaak wordt scherp.