Bewaar de chocoladepasta in een schone en droge pot in de koelkast. Je kunt het ongeveer vier dagen bewaren.
Snij de boter in stukjes, meng onder de hete chocolade en laat even rusten. Meng opnieuw en voeg de gecondenseerde melk toe. Giet in bokaaltjes en laat afkoelen. Je kunt de choco twee weken bewaren in de koelkast.
De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant. Chocoladepasta en jam: volgens het Voedingscentrum kun je suikerrijk broodbeleg tot een jaar en mogelijk langer na THT nog eten, 'mits het er nog goed uitziet'.
Hoelang blijft chocolade houdbaar? Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar.
Nougat moet rusten
De nougat is minimaal 6 maanden houdbaar na bereiding. Bewaar de nougat op een koele en droge plaats, maar liever niet in de koelkast want dan wordt de nougat harder.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Chocopasta puur is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Chocopasta puur kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Verse chocolademousse kun je ongeveer 5 dagen bewaren. Chocolademousse kun je ook invriezen, op deze manier blijft het 3 maanden goed. Als er rauw ei in het beslag zit kun je de chocolademousse het beste dezelfde dag nog opeten.
Doe de Nutella in een hittebestendige kom en plaats deze op een pot kokend water. Door de stoom zal de hazelnootpasta opwarmen en lopender worden. Voor kleinere porties kan je de hazelnootpasta in een kommetje scheppen en opwarmen in de microgolfoven.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Ranzig, Het product ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten? Je chocola ziet er met zo'n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.
Schimmels kunnen groeien op drogere producten of in producten waarbij het water gebonden is. Daarom zullen brood, koekjes en jam eerder door schimmels bederven dan door bacteriën.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak. In de onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën, suiker en verzadigd vet in verschillende soorten chocolade broodbeleg zit. De hoeveelheid is voor 1 snee brood (15-20 gram).
Ongezondste vleeswaren
Uit een onderzoek van de Consumentenbond kreeg geen enkele van de zestien geteste worsten een voldoende, maar vooral Gelderse worst bleek de ongezondste keuze op brood. Dit komt door het hoge vet- en zoutgehalte.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Ongekookte droge rijst is jarenlang houdbaar mits deze koel en droog bewaard wordt. Zelfs jarenlang na het verstrijken van de THT datum op de verpakking. Rijst is in deze te vergelijken met pasta, zout en suiker.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt.