Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid.
Kippenvlees moet namelijk goed verhit worden zodat alle schadelijke bacteriën vernietigd zijn. Maar als je het vlees te lang bakt, droogt het uit en wordt het taai. Bak de kipfilet ca. 7 minuten aan elke kant tot de buitenkant goudbruin is en de kip vanbinnen gaar is.
De onderontwikkelde organen van abnormaal snelgroeiende kippenrassen hebben vaak moeite om voldoende zuurstof te pompen . Als gevolg hiervan raken hun spieren ontstoken. De toename van collageen en vet in de spieren resulteert in opvallende witte strepen die eruitzien als littekens en taai en vezelig zijn.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Bedek de kipfilet met folie om het vocht vast te houden en laat het minstens vijf minuten rusten . De rusttijd zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verdelen, waardoor het later makkelijker is om te snijden. Wat je krijgt zijn perfect gegaarde stukken zonder dat er droge stukken te zien zijn.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
De reden dat mensen kip wassen, is volgens het Voedingscentrum omdat ze het hygiënischer vinden en bacteriën willen wegspoelen. Gek genoeg neemt de kans op een voedselvergiftiging juist toe als je kip wast.
Langzaam en op lage temperatuur garen, zoals braden, stoven of roken, is het meest effectief als u mals en sappig kipvlees wilt maken.
Kippenbouillon of -bouillon: Doe de overgare kip in een pan, voeg een kleine hoeveelheid kippenbouillon of -bouillon toe en doe het deksel erop. Laat het een paar minuten op laag vuur sudderen tot de kip het vocht heeft opgenomen . Saus: Serveer de kip met een saus, zoals een romige champignonsaus of een saus op basis van tomaten.
Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan taai kippenvlees is de leeftijd van de vogel op het moment van slachten , zei Knight. "Naarmate de [vogel] ouder wordt, worden de spiervezels taai", zei hij. "Dus een 2-jarige kip of 3-jarige boerderijhaan zal taai zijn."
Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Omdat melk veel vet bevat is het een hele goede geleider van smaak, veel beter dan bijvoorbeeld wijn of water. Wanneer je smaakmakers toevoegt aan de melk waarin je de kip pocheert, neemt het vlees gemakkelijk alle smaken op.
Je zou ervoor kunnen kiezen om resten kip in grove stukken te plukken en ze te laten afkoelen in een potje met gevogeltebouillon. Bewaar dit potje vervolgens in de koelkast. Misschien zorgt dit voor een meer bevredigend resultaat. De bouillon kan je altijd verwerken in een soep.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Voor het meest malse resultaat is het belangrijk dat het opwarmen langzaam gebeurt. Laat vervolgens op laag vuur nog 12 tot 15 minuten garen. Als je een heel gezond dieet volgt, is dit de beste manier om je kipfilet te bereiden, omdat we geen gebruik maken van boter of olie, maar van water of bouillon.
Om kip mals en sappig te houden, kook je het op een lagere temperatuur in de oven, op 350°F nadat je elke kant hebt dichtgeschroeid . Pas op dat je het niet te lang kookt, want dan wordt het droog. Bak tot de interne temperatuur net 165°F bereikt. Vergeet niet om je vlees 10-15 minuten te laten rusten voordat je het aansnijdt.
Ga voor saus. Een manier om met te gaar gekookte kip om te gaan, is door hem te overgieten met saus . De saus van jouw keuze zal niet alleen vocht toevoegen, het zal ook een nieuwe smaak aan de kip toevoegen (en mogelijk een nieuwe manier om hem te serveren).
En hoewel dit misschien voor de hand liggend klinkt, is de beste manier om te voorkomen dat een kipfilet te gaar wordt, om hem zo kort mogelijk te koken . Als je begint met een koude kipfilet die rechtstreeks uit de koelkast komt, duurt het langer voordat het midden helemaal is opgewarmd.
Er zijn doorgaans een paar verschillende manieren waarop restaurants hun kip fluweelzacht maken. De meeste Chinese restaurants gebruiken baking soda en maizena voor de beste resultaten. Er zijn echter ook een paar andere methoden, zoals: Chemische malsmakers. Eiwitten.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
veroorzaakt worden door redelijk low & slow je kip te garen. Om te testen of het niet gaar is kan je een (wit) servetje tegen het vlees/bot aan houden. Als het vocht wat in het servetje trekt helder is, dan is het gewoon helemaal in orde. Als het vocht rood is, dan is het nog niet gaar.