Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Ananas uit blik heeft dat eiwit afbrekende effect overigens niet, dat gaat verloren zodra de ananas verhit wordt. Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen.
Gezondheid
Sappen zoals Ananassap zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Ananassap kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Door het drinken van verse ananassap krijgt u veel vitaminen, mineralen en vezels binnen. Het is dus heel erg gezond. Maar pas op dat u er dan ook niet te veel van inneemt.
Hoewel de leden van de industrie in 1934 in een poolovereenkomst overeenstemming hadden bereikt over deze beperkingen, stapte de industrie over op het inblikken van ananassap om de commerciële mogelijkheden uit te breiden . Tegelijkertijd profiteerde de industrie van vruchtensap als nieuwe trend in ontbijtdrankjes.
Ananassap puur - de beste ananassap
Bij de keuze voor ananassap kun je het beste kiezen voor biologische pure ananassap, in plaats van concentraat. Zonder toegevoegde suikers. Bij een concentraat wordt het sap eerst uit de vers geplukte vruchten gehaald.
Ananas is een nuttige bron van vitamine C , waarbij het ingeblikte fruit bijzonder rijk is. Een interessant onderzoek suggereerde dat consumptie van ingeblikte ananas gedurende een periode van negen weken de hemoglobinewaarden van zowel ondergewicht als normaalgewicht proefpersonen leek te verbeteren.
In ananas uit blik is de bromelaïne vernietigd door de hoge temperaturen die worden gebruikt bij het inblikken . De gelatine blijft dus intact en de gelei zal opstijven.
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.
Het drinken van ananassap is waarschijnlijk veilig voor de meeste gezonde mensen . Het kan echter in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken: Allergieën: Ananassap kan bij sommige mensen allergische symptomen veroorzaken, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen. Stop met het drinken ervan als u allergische symptomen ontwikkelt, waaronder netelroos.
Goede bron van vitamine A
LEEF GOED - UITSTEKENDE BRON VAN VITAMINE C, GOEDE BRON VAN VITAMINEN A & E, GEEN TOEGEVOEGDE SUIKER^, BPA-VRIJE VERPAKKING, GLUTENVRIJ ^GEEN VOEDSEL MET WEINIG OF MINDER CALORIEËN.
Nadelen: Ananas en het sap ervan kunnen veel suiker bevatten .
Diepvries- en blikproducten zijn langer houdbaar dan verse producten , zijn net zo lekker en kunnen op veel manieren worden gebruikt. De voedingswaarde verandert niet veel bij diepvries- en blikproducten, maar ze kunnen wel iets anders worden gekookt omdat het watergehalte verandert.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Gezondheidsrisico's
"Vanwege de grote hoeveelheid vitamine C die ananas bevat, kan het consumeren van grote hoeveelheden diarree, misselijkheid, braken, buikpijn of brandend maagzuur veroorzaken ", aldus de onderzoeker.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Deze tropische vrucht kan helpen uw immuunsysteem te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en zelfs helpen bij gewichtsbeheersing door zijn lage caloriegehalte . Als u kiest voor ananas uit blik, kies dan fruit dat in zijn eigen sap is verpakt om toegevoegde suikers te vermijden.
Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
De hitte die bij het inblikken komt kijken, inactiveert de bromelaïne , dus ananas uit blik verstoort het stollingsproces niet. De dag is gered.
De ananas uit blik van DEL MONTE is een uitstekende bron van vitamine C en bevat geen kunstmatige conserveringsmiddelen. Hierdoor is het een handige, gezonde en kant-en-klare fruitoptie voor drukke avonden.
De zuurgraad van ananas kan ook de symptomen van brandend maagzuur verergeren bij mensen met gastro-oesofageale refluxziekte. Drink alleen ananassap dat is gemaakt van rijpe ananas . Onrijpe ananas kan giftig zijn voor mensen en kan ernstige diarree en braken veroorzaken.
De toegevoegde hitte die wordt gebruikt tijdens het inblikken vermindert de hoeveelheid vitamine C die aanwezig is en overvloedig aanwezig is in verse ananas . Vergelijk de dagelijkse waarde van 28% van ingeblikte ananas met de dagelijkse waarde van 60% van verse ananas en je zult een duidelijke winnaar zien.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.