Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is.
En gooi de stronk niet weg, maar snijd in plakjes en verwerk in je recept; deze zit bomvol voedingsstoffen. Hoe moet je broccoli wassen? Broccoli wassen is zo gedaan. Even afspoelen onder stromend koud water en tadaa: je kunt de broccoli klaarmaken.
Bloemkool en broccoli etc altijd eerst in water met zout laten staan, dan komen de wormpjes en beestjes eruit.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Kook de broccoliroosjes in een laagje water met zout in circa 5 minuten beetgaar.
Waarom u dol zult zijn op deze gebakken broccoli: Snel en gemakkelijk: het enige dat u nodig hebt is een koekenpan met deksel + 15 minuten! Gezond: in tegenstelling tot koken, waarbij sommige van de meer hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamine C, kunnen uitlekken, helpt sauteren groenten om een aantal van hun meer delicate voedingsstoffen te behouden .
We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak. Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren de meeste celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Hoewel broccoli een van de weinige planten is die het minst last heeft van ongedierte, vooral in de herfst, is het niet ongewoon om af en toe wormen op broccolikoppen te vinden . Als ze onbeschermd blijven, kunnen deze broccoliwormen uw planten verwoesten.
Nadat u uw broccoli hebt schoongemaakt, dep u deze droog met een papieren handdoek . U bent nu klaar om deze in een recept te gebruiken.
Hier is het lastige deel, vrijwel ALLE biologische broccoli heeft bladluizen . Nou, omdat bladluizen (de kleine groengrijze beestjes die zich in je roosjes verstoppen) dol zijn op broccoli en bijna onmogelijk biologisch te verwijderen zijn. Biologisch eten betekent dat je te maken krijgt met een paar beestjes in plaats van dat je giftige stoffen binnenkrijgt.
Houd de stengel vast met de broccolikop naar beneden gericht. Houd de kop onder koud stromend water totdat elk deel volledig is doorgespoeld . Het is belangrijk om stromend water te gebruiken, omdat de beweging van het water vuil verwijdert, zegt Baker. Dep de broccoli droog met een schone doek of keukenpapier.
Veel groenten die lastiger schoon te maken zijn, waaronder broccoli, kun je het beste wassen door ze goed te weken. Vul een grote kom met koud of warm water. Laat de broccoli 2 minuten weken, doe de roosjes en stengels in een vergiet en laat het weekwater weglopen.
Als vuistregel geldt dat wassen met water vuil, bacteriën en pesticideresten op verse groente- en fruitoppervlakken vermindert. Het wassen en wrijven van producten onder stromend water is beter dan het onderdompelen. Was fruit en groenten van de boerenmarkt, uw eigen tuin en de supermarkt.
Broccolistelen bevatten dezelfde voedingsstoffen als de bloemetjes, wat ze tot een extreem gezond voedingsmiddel maakt . Broccoli is wat bekend staat als een 'nutriëntenrijk' voedingsmiddel, wat betekent dat het veel vitaminen en mineralen in relatief weinig calorieën verpakt, zodat u alles wat uw lichaam nodig heeft binnenkrijgt zonder dat u kilo's aankomt.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Broccoli is een uitstekende bron van voedingsvezels, die niet alleen de spijsvertering bevorderen, maar ook verzadiging bevorderen en helpen een gezond spijsverteringsstelsel te behouden . Voedingsvezels worden in verband gebracht met verminderde ontstekingen in het lichaam.
Voorbeelden van producten die winderigheid kunnen veroorzaken zijn: Spruiten, prei, paprika, ui, knoflook, peulvruchten en koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Prik met een vork in de broccoli om te kijken of deze gaar genoeg is. Kook niet te lang. Broccoli behoudt zijn heldergroene kleur, knapperige zachtheid en zoetheid als je hem kookt tot je met een vork door de stengel kunt prikken .
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.