Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Zachte kazen, zoals Brie, Camembert of andere buitenlandse kaasjes met een zachte structuur, kun je maar 1 tot 2 weken bewaren in de verpakking in de koelkast. We raden het af om deze kaasjes in te vriezen. Mocht er schimmel ontstaan op kazen, dan kun je dit ruim wegsnijden (minstens 1 centimeter).
Weet wat je invriest
De beste kazen om in te vriezen zijn kazen zoals edammer, gouda, limburger, mozzarella en provolone. Kazen die je beter niet invriest, zijn kazen zoals brie, camembert, ricotta en parmezaan.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Een handleiding voor het invriezen en ontdooien van kaas.
Wanneer u uw kaas klaarmaakt om in te vriezen, snijdt u deze in porties ter grootte van een hand. Wikkel de stukken in aluminiumfolie en doe ze in een diepvrieszak .
Kazen die minder geschikt zijn om in te vriezen
Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen. Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur.
– Zodra de kaas 5 minuten heeft gestaan, besprenkel je het zuurdesembrood lichtjes met water en bak je het 10 minuten in de oven als het gekoeld is, of 15 minuten als het bevroren is.
Voel je vrij om kaas in te vriezen die je wilt gebruiken om mee te koken . Het blijft drie tot zes maanden goed als het goed verpakt en ingevroren is. Door het langzaam te ontdooien in de koelkast in plaats van op het aanrecht of in de magnetron, kun je veranderingen in textuur en smaak minimaliseren.
Om te pané rol je eerst de stukjes brie door de bloem, dan doop je ze in het ei en rol je ze door het broodkruim. Rol nu de kaas terug door het ei en dan door het broodkruim (dit is een dubbele pané). Doe de gepaneerde kaas in een luchtdichte container en zet deze in de vriezer, zodat deze helemaal kan bevriezen .
De herbruikbare kleisteen van de Grotto behoudt de perfecte vochtigheid voor kaas, dus er is geen kaaspapier of plasticfolie nodig. Als u de Grotto niet gebruikt, moet Camembert in kaaspapier worden gewikkeld en in het koudste deel van uw koelkast worden bewaard .
De beste plek is een koele, donkere maar niet koude plek, zoals een traditionele voorraadkast . Als dat niet lukt, bewaar het dan op kamertemperatuur maar eet het snel op, waarschijnlijk niet langer dan drie dagen. De koelkast laat je het langer bewaren, maar het zal niet lekker smaken tenzij je het op kamertemperatuur laat komen voordat je het eet.
De Franse kaasmaker Franck Beaurain uit de Puhoivallei adviseert echter om voor de beste kwaliteit speciale kazen zoals brie, camembert en feta binnen een week tot tien dagen na opening te consumeren en ze ook opnieuw in de originele folie te verpakken.
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig . Ze zijn ook moeilijker te snijden. Mozzarella en pizzakaas zijn over het algemeen ook geschikt om in te vriezen, met name geraspte pizzakaas.
Kaassoorten die weinig vocht bevatten, zoals Parmezaanse kaas, Cheddar, Asiago, Pecorino en vergelijkbare soorten, kunnen goed in de vriezer bewaard worden als ze vacuüm verpakt zijn om vriesbrand te voorkomen.
Stukken kaas met een kleiner oppervlak, zoals snippers of kleine blokken, bevriezen sneller dan grote blokken. Bevriezen kan ook de smaak van een kaas beïnvloeden . De enzymen en levende culturen in kaas die na verloop van tijd smaak ontwikkelen, worden gedeactiveerd door bevriezing, en geen enkele hoeveelheid voorzichtig ontdooien zal dat veranderen.
Zachte kazen zoals camembert en brie, maar ook ricotta en cottage cheese, die een hoger water- en vetgehalte hebben, kunnen nog steeds worden ingevroren , maar weet dat hun textuur eronder zal lijden. Roomkaas kan ook worden ingevroren!
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Plaats Brie 1 uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 425 graden F (220 graden C). Bekleed een bakplaat met rand met bakpapier. Leg Brie op de voorbereide bakplaat en bak op het middelste rek in de voorverwarmde oven tot het bruin is en de kaas eruit lekt, 20 tot 25 minuten.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie. Het is belangrijk om de vleeswaren snel in te vriezen en langzaam te laten ontdooien.