Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Hoe verser de eieren, hoe moeilijker ze te pellen zijn. Dit komt omdat het eiwit of “albumen” in een vers ei een relatief lage pH heeft. Bij het koken hecht dit verse eiwit zich sterk aan het membraan van de binnenste schaal.
Er is dan namelijk lucht tussen het eiwit en de schaal gekomen, waardoor het eiwit minder tegen de schaal plakt. Laat het ei schrikken. Dat wil zeggen: hou eieren direct nadat je ze kookt onder koud water. Door het grote temperatuurverschil 'schrikt' het ei, krimpt het, en komt op die manier los van de schaal.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. 3. In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Sommige machines hebben een keerautomaat, dan wordt dit voor je gedaan.
Dit komt doordat het eiwit of "albumen" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schil. Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en is de kans kleiner dat het binnenste membraan zich aan het albumen hecht, waardoor de schil veel gemakkelijker loslaat.
Hardgekookte eieren kunnen moeilijk te pellen zijn als ze erg vers zijn. Dit komt doordat een ei van binnen krimpt tijdens opslag, waardoor het binnenste membraan van de binnenkant van de schaal wordt weggetrokken . Om deze reden zal een hardgekookt ei gemakkelijker te pellen zijn als het 1 of 2 weken is bewaard voordat het wordt gekookt.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Er bestaat een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken. Of je beter een gekookt of gebakken eitje kan eten, hangt af van jouw gehele voedingspatroon. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Ja, je kunt meerdere eieren tegelijk koken. Zorg ervoor dat de eieren in een enkele laag in de pan liggen en dat ze allemaal volledig onder water staan. Het koken van meerdere eieren kan invloed hebben op de kooktijd, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid water.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
DE TAKEAWAY? Negeer de conventionele wijsheid bij het hard koken van eieren en ga voor de meest verse eieren die je kunt vinden . Als je twijfelt, kijk dan naar de “ten minste houdbaar tot”-datum.
Wanneer je een ei hard kookt, wordt deze lucht warm, zet uit en ontsnapt door poriën in de schaal, maar niet voordat het eiwit is gestold . Hierdoor krijgt het ei een afgeplat uiteinde. Door het ei te prikken, ontstaat er een snelle ontsnappingsroute voor de lucht, waardoor je een ei krijgt met een glad afgerond uiteinde.
Voor het leggen van eieren is het belangrijk om eiwitrijke voeding te geven. Het kippenvoer moet ongeveer 16% eiwit bevatten. Meelwormen, zowel gedroogde als levende, en sprinkhanen zijn ook goede aanvullende voeding. Verder is het goed om uw kippen goede maagkiezel en grit te geven.
Wie er wat meer van binnen wil krijgen, kan eierschalen verwerken in eten. Bijvoorbeeld wanneer je soep of bouillon maakt. Door een aantal (lege) eierschalen mee te koken, komt er calcium vrij. Haal ze er voor het opdienen wel weer uit.
Heb je gemerkt dat eieren meer schaalstukjes in de kom of pan krijgen als je ze breekt? Er is een reden — en het heeft te maken met dezelfde vogelgriepuitbraak die eieren vorig jaar zo duur maakte. Oudere kippen leggen eieren met dunnere schalen, wat leidt tot meer schaalstukjes als je ze breekt .
Eierschalen als ondergewaardeerde superfood
Eierschalen zijn rijk aan mineralen waarvan calcium een belangrijke is. Je kunt ze kort koken en fijnmalen tot poedervorm en toevoegen aan je voeding aan je voeding.
Nou, dat is heel eenvoudig: dit is eigenlijk gewoon het bekijken van het ei door er licht doorheen te schijnen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
De voornaamste reden om een ei wél in een koud bad te plensen is het stoppen van het kookproces. Doe je dat namelijk niet, dan is de schaal van het ei zo heet dat-ie - zelfs als hij al uit het kokende water is - nog doorkookt. Dat komt doordat de warmte naar binnen trekt en het ei op die manier doorkookt.