Macarons, Saint-Honoré, Paris-Brest, religieuses... Slechts enkele namen van gebakjes die over de hele wereld worden gegeten!
Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries. De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Gebakken producten zoals baguette en croissant zijn in veel landen niet meer weg te denken bij een ontspannen zondagsontbijt en zoete desserts zoals macarons en crème brûlée zijn al lang aan hun triomftocht over de hele wereld begonnen.
Rondellen worden hoofdzakelijk gebruikt als onderzetter en ter bescherming van gebak en taartpunten. Het grote voordeel van PP rondellen is dat ze buitengewoon sterk en eenvoudig recyclebaar zijn.
Shortcrust pastry is het eenvoudigste en meest voorkomende gebak. Het wordt gemaakt met bloem, vet, boter, zout en water om het deeg te binden.
Petit fours zijn heerlijke kleine gebakjes die voor allerlei gelegenheden geschikt zijn. Heb je wat te vieren dan bied je jouw gasten een variatie aan petit fours aan. Of is het bijna weekend en heb je zin om jezelf eens lekker te verwennen?
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Overal langs de kust kun je genieten van culinaire specialiteiten die zogezegd rechtstreeks vanuit de zee op je bord landen: sardines uit Saint-Gilles-Croix-de-Vie, garnalen, voortreffelijke oesters uit Marennes-Oléron en het Bassin d'Arcachon of heerlijke mosselen, zoals de moules de Bouchot.
Pâtisserie is de benaming voor Frans gebak en de banketbakkerij waar het wordt verkocht.
Frankrijk heeft een rijke gebaktraditie, waardoor het moeilijk is om slechts één kenmerkend dessert te kiezen. Enkele populaire desserts zijn echter macaron en crème brûlée, evenals éclairs (gebakschelpen gevuld met room) en mille-feuille (gelaagd bladerdeeg met room) .
Petit fours zijn kleine, hapklare gebakjes of lekkernijen die na een maaltijd worden geserveerd. Het Franse woord petit four betekent "kleine oven" en verwijst naar de zeer kleine, secundaire oven waarin de gebakjes werden gebakken. Ze staan ook bekend als snoepjes, luxe taarten, bonbons of lekkernijen.
Crème brûlée
Bedekt met suiker die gekristalliseerd wordt door een snelle hittestoot, wordt dit klassieke Franse dessert koud geserveerd - simpel, maar toch parfait! De bescheiden crème brûlée werd voor het eerst vastgelegd in 1691 door François Massialot in zijn receptenboek en zou zijn beïnvloed door het Spaanse gerecht, crema catalana.
Het eerste recept voor mille feuille werd in 1651 aangetroffen in het kookboek Le Cuisinier François van chef-kok François Pierre de la Varenne. Ook de beroemde banketbakker Adolphe Seugnot wordt gecrediteerd voor de uitvinding ervan in de 19e eeuw.
Le dessert et délicieux. Ja. Het was heel goed. Het dessert was heerlijk.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
Als hoofdmaaltijd kiest u voor een klassieker als boeuf bourguignon, een stoofpot van rundvlees en groenten met een rijke bouillon. Of ga voor een cassoulet, een smaakvolle bonenstoofpot met vlees. Ratatouille is een andere favoriet: een gestoofd groentegerecht. De meeste regio's hebben ook lokale specialiteiten.
Enkele typische Franse snacks zijn: Crêpes, galettes, beignets . Baguettesandwiches. Pizza's.
20 juni 2023 Eten
Goûter betekent ‘proeven’ in het Frans, maar le goûter is snacktijd.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Wat zijn petit fours ? Petit fours zijn delicate kleine cakejes die oorspronkelijk uit Frankrijk komen. Hun naam betekent in het Engels 'kleine oven', omdat petit fours werden gebakken met de restwarmte van steenovens die vroeger werden gebruikt voor het bakken van brood. De bakkers gebruikten de lagere warmte om gebak te maken, en zo ontstond hun naam.
Een petit four is een Frans gebakje ter grootte van een hap . Deze minicakejes zijn geglazuurd met witte chocolade fondant en versierd om te lijken op de iconische Valentijnsdag conversatiehart snoepjes.
Er zijn verschillende soorten petits fours: petits fours salé (“gezouten” of hartige hapjes), petits fours sec (“droog” zoals in koekjes en macarons), petits fours frais (“vers”, verwijzend naar zeer bederfelijke producten zoals éclairs en madeleines die dezelfde dag nog gegeten moeten worden als ze op kamertemperatuur bewaard worden) en petits fours ...