Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Parmezaanse kaas - 35,1 g
Houd in gedachten dat hoewel het de kaas met het hoogste eiwitgehalte is, je niet zoveel parmezaanse kaas eet als Edam of Halloumi. Per 100 gram bevat Parmezaanse kaas 35,1 gram eiwit, 0,0 gram koolhydraten en 28,8 gram vet.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram. Mozzarella bevat bovendien “maar” 17 gram vet.
De meeste kazen zijn rijk aan eiwitten en bevatten tussen de 10 en de 35 gram proteïne per 100 gram. Maar Parmezaanse kaas schiet er met kop en schouders bovenuit en bevat tussen de 37 en 40 gram proteïne per 100 gram. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Gouda.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Wat is de gezondste kaas voor op een broodje? Als je bij die delicatessenzaak staat en niet weet wat je moet kiezen, is verse mozzarella misschien wel de gezondste optie, adviseert Amer. Mozzarella is rijk aan zowel eiwitten als calcium en bevat ook minder natrium dan veel andere kazen, legt Amer uit.
Voedingsmiddelen die nuttig zijn om uw eiwitinname te verhogen, zijn onder andere eieren, rood vlees, gevogelte, zeevruchten, zuivelproducten, peulvruchten, noten, zaden en sojaproducten .
Omdat kaas veelzijdig is en aan alles kan worden toegevoegd, van een burger tot roerei, is het makkelijk om extra proteïne toe te voegen met een plak Goudse kaas of wat hartige geitenkaaskruimels . Met de hulp van diëtisten hebben we recepten voor kaas met veel proteïne verzameld die een indrukwekkende hoeveelheid proteïne per portie bevatten.
Daarnaast is kaas een goede bron van calcium en eiwitten en bevat het vitamine A en B12, voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het sterk houden van het hart en het lichaam.
De fruitsoorten met de meeste eiwit zijn guave, avocado en framboos. Echter, er zijn veel andere voedingsstoffen waar meer eiwitten inzitten, zoals vlees, zuivel en peulvruchten. Fruit bevat dus niet heel veel eiwitten, maar toch is het mogelijk om er een eiwitrijke snack van te maken.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten ," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is het spierweefsel in stand te houden. De volgende vissoorten bevatten veel eiwit: kabeljauw, sardientjes, makreel, forel, tonijn, zalm, haring, krab, kreeft en garnalen.
Een kipcorn levert de meeste eiwitten, bijna 20 gram per stuk. Loempia's en bamiballen bevatten de meeste koolhydraten.