Volgens ayurveda brengt ghee de Pitta- en Vata-dosha in balans en verhoogt het ojas en sattvic guna. In kleine hoeveelheden is ghee volgens ayurveda goed voor de spijsvertering. Ideaal voor koken en bakken.
Vermijd koud eten en drinken, Vata is al opgebouwd uit de 2 koudste elementen ether en lucht, en zal niet goed reageren op nog meer kou. Vervang koude gerechten en dranken voor warme en verse maaltijden zoals soepen, havermout, gekookte groenten en warme kruidentheeën.
Vata Dosha: Vata wordt geassocieerd met kwaliteiten als droogheid, kou en instabiliteit. De voedende, warme en stabiele aard van A2 Ghee helpt Vata dosha te kalmeren . Het smeert de gewrichten, ondersteunt de spijsvertering en kalmeert de geest, waardoor het een ideale keuze is voor mensen met Vata-onevenwichtigheden.
Hoe breng je vata in balans
Zonder routine raakt het vata type al snel uit balans. Eten en slapen op regelmatige tijden is één van de belangrijkste dingen om vata weer in balans te krijgen. Neem voldoende rust en kies daarbij altijd een omgeving, relaties en voeding die Vata in balans brengt en houdt.
Op het menu voor een Vata
In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata meer kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember, kaneel of kurkuma. Ook zijn dadels (geweekt), bananen, avocado's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Zoete, zoute en zure voedingsmiddelen brengen vata-mensen in evenwicht, terwijl scherpe, bittere en wrange voedingsmiddelen hen kunnen irriteren. Een vata dosha-dieet kan het volgende omvatten: Dranken: Karnemelk, warme thee, notenmelk en warm of op kamertemperatuur water. Vlees en eieren: Rundvlees, kip, kalkoen en eieren.
Een dagelijkse abhyanga, of Ayurvedische zelfmassage met warme Sesamolie of Vata Massage Olie . Een zachte oefenroutine, zoals een rustige, aardende vorm van yoga, tai chi, qi gong, wandelen of zwemmen. Blijf warm, ongeacht het weer. Probeer warme baden, warme dranken en warme truien!
Droge lippen en droge huid zijn tekenen van een Vata-onevenwicht. Banaan helpt bij het verminderen van droogheid in de huid door Vata dosha in evenwicht te brengen . Dit komt door de Snigdha (olieachtige) eigenschap.
Vata-onevenwicht: Wanneer Vata verhoogd is, kan dit leiden tot onregelmatige spijsvertering en slechte opname van voedingsstoffen, waardoor het lastig wordt om aan te komen. Het opnemen van aardende voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, noten en avocado's kan helpen Vata te kalmeren en een gezonde gewichtstoename te ondersteunen .
Omdat Vata's van nature erg beweeglijk en soms zelfs onrustig zijn is het belang om rustigere lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, rustig zwemmen of yoga. Ook dansen is een goede lichaamsbeweging voor Vata's. Duursporten (langer dan een half uur tot enkele uren) is niet goed voor Vata.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Maar deze zelfgemaakte geklaarde boter is veel meer dan een ingrediënt om mee te koken. Ayurveda-experts geloofden dat een kleine dosis ghee, vroeg in de ochtend , de meest voorkomende gezondheidsproblemen kan verhelpen.
Ghee is een must voor uw reinigings- en ontgiftingsproces . Vanwege de panchakarma-eigenschappen trekt het vetoplosbare toxines in de bloedsomloop. Het verbetert ook het vetmetabolisme. Ghee in de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm) vermindert de zuursecretie, wat helpt bij hyperzuurgerelateerde spijsverteringsstoornissen.
Algemeen: een Vata-dieet bestaat vooral uit verwarmend, gekookt, voedzaam (niet te weinig), wat vettig eten. Niet te licht, te droog, te koud, te rauw, te bitter, wrang of scherp voedsel. Een regelmatig eetpatroon is de belangrijkste factor.
Mensen met een vata-lichaamstype zijn over het algemeen fysiek onderontwikkeld . Hun borst is plat en hun aderen en spierpezen zijn meestal zichtbaar. Ze hebben meestal een bruine tot tarwekleurige teint en hun huid blijft droog, ruw en gebarsten. Ze kunnen nogal te schots of te lang zijn en zijn meestal aan de slanke kant.
De volgende producten worden door Ayurveda specifiek voor Vata aanbevolen: Groenten: asperges, bietjes, koolraap, komkommer, radijs, sperziebonen, ui/knoflook (niet rauw), wortelen, zoete aardappel, artisjok, courgette, pastinaak, pompoen, gekookte prei.
Reden voor hoge Vata
Enkele veelvoorkomende redenen voor verhoogde vata zijn: Onregelmatige routine : Vata gedijt op consistentie en schema. Het niet volgen van een routine met regelmatige eettijden, slaapschema en beweging kan vata verhogen. Koude temperatuur: Koude, droge lucht en koud voedsel kunnen vata stimuleren.
Als ze trainen en gewichten gebruiken, kunnen ze wat spieren opbouwen, maar ze verbranden gemakkelijk vet. Vata kan ook aankomen door een slecht dieet en het eten van te veel van het verkeerde soort brood, meel, gist of zuivel.
Mensen met vata als hun dominante dosha zijn vaak dun, licht, droog, koud en rusteloos, met een snelle stofwisseling maar ook een zwakke spijsvertering. Het eten van warme, vochtige, voedzame voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn, is de juiste manier voor hen om gemakkelijk af te vallen.
Vata doet het goed met eieren en verschillende soorten vlees, als je ervoor kiest om ze te eten . Dat gezegd hebbende, kan vata gemakkelijk worden gepacificeerd zonder deze dierlijke voedingsmiddelen, als je dieet ze niet al bevat. Als je wel vlees eet, kies dan voor vlees dat voedzaam, zoet, vochtig en relatief gemakkelijk te verteren is.
Vermijd rauwe groenten. Granen en ontbijtgranen // Basmatirijst, bruine rijst, gekookte haver, pasta's en couscous – vooral als soepachtige ovenschotels of stoofschotels. Minimaliseer gedroogde granen, maïs, gierst, crackers, popcorn en rijstwafels. Peulvruchten // Consumeer met mate.
Dadels zijn zoet en verwarmend van aard, waardoor ze geschikt zijn voor het balanceren van Vata en Kapha doshas . Ze zijn een uitstekende bron van energie en ondersteunen de spijsvertering. Rozijnen en cashewnoten zijn tegengesteld aan elkaar. Rozijnen zijn zoet en verkoelend zoals vijgen of anjeer, waardoor ze ideaal zijn voor Pitta en Vata doshas.
Melk, dat van nature verkoelend, bevochtigend en voedend is, is zeer gunstig voor het in evenwicht brengen van Vata . Warme melk, met name wanneer gekruid met verwarmende kruiden zoals kaneel of kardemom, kan helpen om de vaak rusteloze en angstige aard van Vata-individuen te kalmeren en te aarden.
Neem gezonde oliën en veel vocht op via voedsel en dranken . Enkele ideale vata-balancerende voedingsmiddelen zijn olijven, zuivelproducten, avocado, noten, zaden en tarwe. Kies ook voor zoute, zoete en zure smaken zoals fruit, yoghurt en kimchi in plaats van bittere, scherpe en wrange smaken zoals radijsjes, boerenkool en peulvruchten.
Kodo Millet staat bekend om zijn zoete smaak, verwarmende energie en zoete post-digestive effect. Deze kwaliteiten komen overeen met Ayurvedische principes, waar het als gunstig wordt beschouwd voor het balanceren van verschillende dosha's (Vata, Pitta en Kapha). De veelzijdigheid van Kodo Millet blijkt uit zijn vermogen om verschillende dosha's te balanceren.