Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels. Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij.
Fruit azijn is een soort azijn die gemaakt wordt door het fermenteren van vruchtensappen. Appelazijn is misschien wel het bekendste type, maar fruitazijnen kunnen ook gemaakt worden van mango, pruim, bessen, papaja, druiven, perziken, citrusvruchten zoals sinaasappels en een scala aan andere vruchten .
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Baking soda
In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog. Baking soda kan oppervlaktechemicaliën effectief verwijderen en helpt bij het verzekeren van schone en veilige producten.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Fruit schoonmaken met azijn
Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Fruit azijn is ook een geweldige bron van magnesium , wat een belangrijk onderdeel is van het signaleringssysteem van uw lichaam. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van voldoende magnesium kan helpen het risico op staar, metabool syndroom, migraine en diabetes te verlagen.
Laat het mengsel minimaal 4 weken fermenteren. Gedurende deze tijd zullen de rozijnen afbreken en de suiker zal worden omgezet in alcohol. De alcohol zal vervolgens door de bacteriën in de lucht worden omgezet in azijn. Zeef de azijn.
Na een paar weken zou je de azijn moeten gaan ruiken en je kunt het elke week of zo proeven om de fermentatie te controleren. Na ongeveer 2 maanden, wanneer de alcohol is verzuurd of wanneer een smaak van de azijn je mond doet fronsen , is het klaar om te zeven en te bottelen.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Onderzoekers ontdekten dat een 10% zoutwateroplossing effectief is voor het verwijderen van veelvoorkomende pesticideresten, waaronder DDT. Spoel daarna af met water. Gebruik natriumbicarbonaat (ook bekend als bicarbonaat en baking soda) om uw fruit en groenten schoon te maken. Voeg 1 theelepel bicarbonaat toe aan 2 kopjes water en laat 15 minuten weken.
Onderzoek laat zien dat het wassen van voeding met azijn effectief werkt om voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens de onderzoekers helpt een mengsel van (appel)azijn, tafelzout en warm water om je fruit en groente bacterievrij te krijgen.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Azijn is een natuurlijke manier om fruit en groente schoon te maken . U kunt uw fruit en groente weken of besproeien met azijn.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Het is het beste om ze vlak voor het eten onder koud stromend water te wassen.
Vermijd een te harde waterstraal onder de kraan want aardbeien kneuzen heel makkelijk. Verwijder de kroontjes pas na de wasbeurt, anders zuigen je aardbeien zich vol met water en verliezen ze hun aroma. Dep ze tenslotte goed droog met keukenpapier of laat ze uitlekken in een vergiet.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.