Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
Na 8 tot 12 dagen zijn de kiemplantjes 4 tot 6 cm lang en kunnen ze geoogst worden.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Broccoli zaaien : zo ga je te werk
Kies een diepe pot in plaats van een brede pot zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Vul de pot op met een voedselarme zaai- en stekgrond en druk alles goed aan. Strooi 2 tot 3 broccolizaden per pot en bedek ze met een dun laagje potgrond dat 1,5 hoger is dan de zaden zelf.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen.
Plant de zaden ondiep, een kwart tot een halve inch diep, en laat elke acht tot tien inch drie zaden vallen . Houd de grond vochtig tijdens de opkomst. Dun de planten uit zodra ze opkomen, zodat er elke acht tot tien inch één zaailing overblijft.
Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen. Hoewel ze kleiner zijn dan het centrale bloemhoofd, dit biedt ons een langere oogstperiode en dus een grotere oogst.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Telers zaaien broccolizaden in zaaibedden onder een gecontroleerde temperatuur van 20-30 °C en transplanteren ze vervolgens naar hun definitieve posities. Ze zaaien 2-3 zaden in elke pot op 1 cm diepte en bedekken ze voorzichtig met aarde. Ze gebruiken ongeveer 300-400 gram zaden voor elke hectare buitenplantage.
Extreme temperaturen brengen ook de productie van broccoli abrupt tot stilstand. Als uw broccoli helemaal niet wil groeien, zijn andere mogelijke boosdoeners overbevolking, schade aan het wortelstelsel of het te laat verplanten van zaailingen met wortels die wortelgebonden zijn .
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Week de zaden een nacht ( ~12 uur ) bij kamertemperatuur en uit direct zonlicht. Giet het weekwater af. 2. SPOEL 2X/DAG.
Zaden laten weken doet u door ze een nachtje in een kom met warm water te laten staan. De volgende dag spoelt u ze af in een zeef en als ze weer droog zijn kunt u ze enkele dagen bewaren. Natuurlijk kunt u de zaden ook laten ontkiemen. Houd ze dan een paar dagen vochtig.
Week de broccolizaden. Stap 2. Spoel ze af, laat ze goed uitlekken en zet ze opzij, ondersteboven in een kom om te laten ontkiemen . Kiemproces: Spoel en laat de spruiten twee keer per dag uitlekken en merk op dat hun kleine staartjes beginnen te groeien.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
De grond waarop broccoli komt te staan moet vochtig zijn maar niet drijfnat. Een drijfnatte bodem zal rotting van de wortels tot gevolg hebben. Zorg er dus voor dat overtollig water goed kan wegstromen en dat de grond doorgankelijk is voor water.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Laat de zaden of bonen eerst een nachtje weken in water. Na 8 tot 10 uur weken dek je het potje af met een stuk neteldoek en giet je het water weg. Spoel de zaden en giet ook het spoelwater weg. De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Spruit- en raabbroccoli worden in het voorjaar direct in de tuin gezaaid . Volg de aanwijzingen op de zaadverpakking voor de afstand. Volle zon vereist minimaal 6 uur/dag direct licht; prefereert 8 - 10 uur/dag. Dagen tot rijpheid: 55 - 65 vanaf het verplanten, langer voor herfstoogst.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).