In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Versnelt het metabolisme. Een van de belangrijkste manieren waarop pure chocolade bijdraagt aan gewichtsverlies is door het metabolisme te versnellen — het proces dat uw lichaam gebruikt om voedsel om te zetten in energie. Pure chocolade bevat bepaalde verbindingen die het thermogene effect van het lichaam beïnvloeden.
Daarom is het het beste om vast te houden aan suikervrije, natuurlijke pure chocolade , die een aardse smaak heeft en kan helpen bij het opwekken van slaap, verlaagt het risico op hartziekten door de aanwezigheid van antioxidanten. Pure en bittere chocolade bevatten weinig calorieën en kunnen effectief helpen bij het beheersen van gewicht.
Als het aankomt op de gezondste chocolade, is er echt geen wedstrijd, zegt Allers. Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de traktatie, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Kies een reep die is gelabeld als met ten minste 70 procent cacao of cacao . Vermijd melkchocolade, omdat deze niet genoeg cacao bevat. Repen met een hoog percentage cacao zijn meestal vrij stevig, dus je kunt er beter een klein stukje afbreken en het langzaam in je mond laten smelten, in plaats van erop te kauwen.
Pure chocolade is de beste optie voor mensen die op hun calorie-inname letten, omdat het over het algemeen minder calorieën bevat vanwege het hogere cacao- en lagere suikergehalte. Daarentegen bevatten melk- en witte chocolade meer calorieën, voornamelijk vanwege het hogere suiker- en melkbestanddelengehalte.
Pure chocolade vermindert de behoefte aan suiker en zorgt ervoor dat je je voller voelt, waardoor het de perfecte snack is voor mensen die bewuster omgaan met hun figuur . Chocolade heeft ook een positief effect op onze stemming en mentale gezondheid, wat essentieel is voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen. Het beste moment om chocolade te eten is overdag.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
In theorie bevat pure chocolade een hoger flavanolengehalte (groter gezondheidsvoordeel). Melkchocolade bevat veel minder en witte chocolade bevat geen flavanolen. Pure chocolade is ook een goede bron van oplosbare vezels, vitaminen en mineralen (zoals ijzer, zink, magnesium, etc.).
Binging is geen gezonde manier om te eten, maar de lagere suiker en intensere smaak van pure chocolade maken het minder waarschijnlijk dat je dezelfde behoefte voelt om het in grote hoeveelheden te eten. Witte chocolade is het ergst – het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Pure chocolade bevat over het algemeen meer vezels en voedingsstoffen en minder suiker dan melkchocolade. Er is enig bewijs dat suggereert dat de cacao erin kan bijdragen aan gewichtsverlies, maar het bewijs is niet erg sterk.
Pure chocolade kan, met mate, deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor gewichtstoename vanwege het caloriegehalte. Zoek naar pure chocolade met een hoger cacaopercentage (70% of meer), omdat het doorgaans meer calorieën en minder suiker bevat dan lagere cacaopercentages.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht , een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.