Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden. Toch hoef je dan niet meteen de boter weg te gooien. "Als je de donkere laag wegsnijdt, kun je de lichtgele binnenkant nog gewoon eten," weet Hettinga.
Doe het botervet in een glazen pot. Na het afkoelen krijgt het vet zijn typisch gele kleur. Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Een makkelijke manier om te zien of je boter begint te bederven is door ernaar te kijken. Boter die ranzig wordt, verandert van kleur van gebroken wit naar geel en bruin . Ook de textuur verandert. Als je schimmel ziet, moet je het meteen weggooien.
Gele boter is bewerkt en bevat veel transvet, waardoor het ook veel calorieën bevat . Als gele boter te veel wordt geconsumeerd, kan het de natriumspiegels in het lichaam laten stijgen, wat weer problemen kan opleveren voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.
Een natuurlijk pigment, bètacaroteen, zorgt voor deze gele kleur . De aanwezigheid van dit caroteen is ook de reden dat boter een bron van vitamine A is. Koeien die groenvoer hebben gekregen, zoals gras, hebben doorgaans meer caroteen in hun melk en geven daarom gelere boter dan koeien die droogvoer krijgen, zoals granen.
Tafelboter of gele boter is de verpakte boter die commercieel wordt geproduceerd, terwijl witte boter doorgaans de boter is die we thuis maken door room te karnen . Gele boter is gezouten boter en bevat veel bètacaroteen. We voegen zout toe om de houdbaarheid van boter te verlengen.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Veel mensen weten niet dat de kleur van boter verschilt van wit tot geel. Boter word erg beïnvloed door lucht, temperatuur en licht. Daarom is het van belang dat boter goed koel en op de juiste manier bewaard word. Wikkel de boter liefst in aluminiumfolie en bij voorkeur op de minst koude plek in de koelkast.
Biologische boter, afkomstig van koeien die op de weide grazen , heeft vaker een gele kleur. Deze koeien grazen op groen gras in open velden, waardoor ze voldoende planten krijgen die rijk zijn aan bètacaroteen.
Het natuurlijk voorkomende plantenpigment caroteen is verantwoordelijk voor de gele kleur van Ierse boter . Het caroteengehalte van boter hangt grotendeels af van het dieet van de dieren. In Ierland krijgen melkkoeien voornamelijk een dieet op basis van gras, dat rijk is aan caroteen.
Boter is een melkerijproduct. Het gebeurt maar al te vaak dat de boter of de margarine gesmolten wordt in een veel te warme pot of pan. Als gevolg verkleurt en verbrandt de vetstof heel snel. De regel is: werk op een matig vuur en geeft vleeswaren of groenten de tijd om rustig te braden.
Kleurverschillen in melk en boter worden voornamelijk veroorzaakt door het ras van het vee dat de melk produceert . Sommige rassen produceren witte boter; andere, gele. Het populairste ras van melkkoeien in de Verenigde Staten, de Holstein, produceert witte boter.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur , waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen.
Bij de productie is margarine een pasta-achtige witte kleur, die er onaantrekkelijk uitziet. Boter krijgt zijn rijke kleur van caroteen in het gras dat koeien eten. Vanaf de jaren 1870 voegden margarinefabrikanten gele kleurstof toe om hun product op boter te laten lijken .
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Het moet gezegd worden dat ranzige boter je niet ziek kan maken , maar het zal niet lekker smaken of ruiken. Ranzigheid wordt veroorzaakt door blootstelling aan zuurstof, licht en hitte. Dus, om ranzigheid te voorkomen, bewaar je boter in een ondoorzichtige botervloot met een deksel.
Veel van de oxidatiepaden worden niet helemaal begrepen. Gezouten boter werd ontwikkeld om bederf te voorkomen en de smaak van ranzige boter te maskeren. Een zuur-bittere smaak is herkenbaar aan ranzigheid (bijv. zeepachtig, babybraaksel, blauwe kaas). Ranzige boter wordt geel tot bruin en de smaak wordt scherp.
Of de boter nog eetbaar is kunt u zien en ruiken. Als het niet goed meer is, dan wordt het ranzig, ruikt en smaakt het zuur of verkleurt het donker.
Annatto-kleurstof wordt al sinds de begindagen van de boterindustrie in boter gebruikt .
Kleurdebat
Caroteen in de melk van met gras gevoede koeien geeft boter die uit dergelijke melk wordt geproduceerd een lichtgele kleur. Omdat margarine echter een synthetisch product is, heeft het een witte kleur die lijkt op reuzel , wat veel mensen onaantrekkelijk vonden. Rond het einde van de jaren 1880 begonnen fabrikanten margarine geel te kleuren om de verkoop te verbeteren.
Volgens de Amerikaanse richtlijnen moet boter minstens 80 procent vet zijn. De kleur van boter kan variëren van wit tot donkergeel, afhankelijk van wat de koe eet.