Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Flexi zegt: Kaas wordt gevormd uit zorgvuldig bedorven melk. De blauwe kaas bevat echter wat blauwe reepjes die gemaakt zijn van penicilline, een levende schimmel .
Je kunt de korst van stilton eten als je dat wilt . Deze is doorgaans sterker dan de rest van de kaas. Als je blauwe kazen echter sterk genoeg vindt, hoef je dat niet te doen.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken . Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk. De legende gaat dat een afgeleide herder zijn lunch met brood en kaas in de grot vergat.
🤔 🧀 De meeste beschimmelde producten kun je beter niet meer opeten. Maar harde kaas is daarop een uitzondering. 🔪 Als je de schimmel die op harde kaas zit ruim wegsnijdt, minstens 1 centimeter, is de kaas nog eetbaar.
Je zult schimmel opmerken die groeit op gorgonzola die bedorven is . Meestal is het pluizig en heeft het een andere kleur dan de blauwe aderen. Bovendien zal de gorgonzola een zeer sterke vieze geur hebben (nog intenser dan normaal) waar je van gaat rillen.
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn . Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont . Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten.
Open de pot en ruik eraan; Als je een ranzige of zure, ammoniakachtige geur ruikt , legt Chef Reader uit dat het tijd is om de rest weg te gooien. Hoewel je ook je dip kunt proeven, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, dus we raden je aan om gewoon je neus te volgen.
Gorgonzola van het pikante type kan enkele dagen bewaard worden zonder dat de eigenschappen veranderen, in vergelijking met het milde type. Ze moeten zorgvuldig bewaard worden zodat ze hun aangename aroma's en smaken behouden, maar altijd in de koelkast.
Blauwe kaas verlaagt niet alleen het cholesterol, maar uit onderzoek is ook gebleken dat de ontstekingsremmende eigenschappen van blauwe kaas de gezondheid van het hart kunnen verbeteren.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.