Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte. Dit geldt voor mensen die niet aan een hartziekte lijden maar wel een verhoogd risico hierop hebben.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Recenter onderzoek suggereert dat cacaoconsumptie een positief effect kan hebben op hartgezondheidsfactoren zoals bloeddruk en cholesterol. Ook kan het de gezondheid van de slagaders, het gezichtsvermogen en de hersenfunctie verbeteren.
Maar houd in gedachten dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat, evenals zware metalen zoals lood. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag .
Voor een gezond hart, neem 0,1 ounce (2,5 gram) cacaopoeder met veel flavanol of 0,4 ounce (10 gram) chocolade met veel flavanol op in uw dieet. Door cacao toe te voegen, kunt u uw gerechten een heerlijke chocoladesmaak geven.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Cacaopoeder zit boordevol flavonoïden, waarvan is aangetoond dat ze helpen de bloeddruk te verlagen , de bloedstroom naar uw hersenen en hart te verbeteren en bloedstolsels te voorkomen. De antioxidanten in cacao en cacao kunnen van invloed zijn op hoe uw lichaam reageert op insuline, wat uw kans op diabetes kan verkleinen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert . Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Er zijn verschillende redenen om cacao te kiezen ipv koffie. Het is een mildere stimulant en bevat gezonde bestanddelen. Cacao geeft een meer geaarde en langdurige energie, bevat geluksmoleculen, mineralen, antioxidanten en verbetert de cognitieve prestaties.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Pure chocolade
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Christian Heiss, auteur van de studie en hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde, legde aan MNT uit: "De studie bevestigt dat cacaoflavanolen de bloeddruk kunnen verlagen en de arteriële stijfheid kunnen verbeteren. Het nieuwe is dat het dit doet in het normale leven van gezonde mensen en het alleen verlaagt als het 'hoog' is, zelfs in het 'normale bereik.'
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Gebruik zo'n 1 tot 6 theelepels cacaopoeder per dag gemixt door je smoothie, shake of toetje.
Rauwe cacaopoeder is wel altijd de beste keuze. Dit is het minst bewerkt. Cacaopoeder bevat onder andere antioxidanten, die de kans op diverse ziekten kan verkleinen. Daarnaast bevat cacaopoeder een stofje dat door je lichaam kan worden omgezet in dopamine, het gelukshormoon.
Het consumeren van cacao-extract of zeer pure chocolade bleek verschillende cardiovasculaire risicofactoren te verminderen in een nieuwe metastudie, een studie van andere studies. Cacaoconsumptie leek de bloeddruk in het algemeen te verlagen, evenals slechte cholesterol en bloedsuiker.
De bioactieve flavanolen in cacao kunnen de productie van meer stikstofoxide stimuleren, een gas dat ervoor zorgt dat onze bloedvaten opengaan — of verwijden . "Vasodilatatie lijkt het mechanisme te zijn voor het verlagen van de bloeddruk en wat signalen lijken te zijn voor vermindering van cardiovasculaire gebeurtenissen," zegt Manson.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Cacaoboter kan helpen deze risicofactor te beheersen en uw kans op een hartaanval te verkleinen . Cacaoboter bevat stearinezuur, dat uw lever kan omzetten in een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd. Oliezuur verlaagt de niveaus van slechte (LDL) cholesterol en verhoogt de niveaus van goede (HDL) cholesterol.