Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven. Het maximum aantal eieren dat in een keer gekookt kan worden is meestal 6 of 7.
Wanneer je regelmatig eieren kookt kan een eierkoker een aanwinst zijn voor in de keuken. Een eierkoker maakt een ei per definitie niet lekkerder van smaak. Maar met een eierkoker kook je eieren precies naar wens. Je hoeft de kooktijd niet in de gaten te houden.
Met een eierkoker kan je op een makkelijke manier het perfecte ei koken. De eierkoker kookt de eieren zonder dat je hoeft op te letten. Zo maakt de eierkoker jou eieren naar wens, of je nou houdt van een zacht-, halfzacht- of hardgekookt ei.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
De hoeveelheid water die in de eierkoker moet worden gedaan, hangt af van het aantal eieren dat je wilt koken en de gewenste hardheid van de eieren. Om te voorkomen dat het ei gaat barsten of lekken tijden het koken, is het verstandig om vantevoren een klein gaatje in de schaal van het ei te prikken.
Meet de juiste hoeveelheid water af met de maatbeker voor het aantal eieren dat je wilt koken en giet deze in de eierkoker. Met de eierprikker op de maatbeker kan je een gaatje in de onderkant van de eieren prikken zodat deze niet gaan barsten tijdens het koken. Wacht 12 tot 15 minuten en je gekookte eieren zijn klaar.
Voor hardgekookte eieren: 8 eetlepels of 113 g water voor 1 ei . 7 eetlepels of 99 g water voor 3 eieren. 4 eetlepels of 56,8 g water voor 5/6 eieren.
Wanneer je een ei hard kookt, wordt deze lucht warm, zet uit en ontsnapt door poriën in de schaal, maar niet voordat het eiwit is gestold. Hierdoor krijgt het ei een afgeplat uiteinde. Door het ei te prikken , ontstaat er een snelle ontsnappingsroute voor de lucht, waardoor je een ei krijgt met een glad afgerond uiteinde .
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Plaats het ei in de eierkoker en vul het met water naar wens, zacht, medium en hard. Zet het apparaat aan, het alarm gaat af zodra de eieren klaar zijn. Kan ik kip koken in de eierkoker? Nee, de eierkokers kunnen niet worden gebruikt om kip te koken .
Meer water betekent een langere kooktijd, omdat het langer duurt voordat al het water verdampt is en de koker stopt. Voor het ei is de kooktijd (5 min - 8 min) essentieel. Wanneer je slechts één ei kookt, is er minder massa om te verwarmen. Daar is op zich minder water/stoom voor nodig.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Omdat een eierkoker stoom gebruikt, duurt het minder lang om eieren te koken. Naast het besparen van tijd, verbruikt het ook minder energie . Als u tijd wilt besparen in de keuken, koop dan een eierkoker die snel en gemakkelijk te gebruiken is.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Verhit de pan en voeg de eieren toe
Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Gebruik een speld om een klein gaatje te maken aan het breedste uiteinde van het ei . Als u geen speld hebt, kunt u een schilmesje gebruiken door voorzichtig met de punt in de eierschaal te prikken en het mesje te draaien. Het doel van deze stap is om lucht uit het ei te laten ontsnappen tijdens het koken, wat resulteert in een perfect ronde vorm.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Hoe lang de eieren voor het ontbijt moeten koken, is letterlijk een kwestie van smaak: de een houdt van zachte eieren die 3 minuten hebben gekookt, de andere houdt van harde eieren die 10 minuten hebben gekookt.
Klassieke rijstkokers (zonder stoomlade)
druk de kookschakelaar naar beneden en stel een timer in voor: 8 minuten voor ZACHT gekookt, 11 minuten voor MEDIUM gekookt, 13 minuten voor HARD gekookt . Zodra de tijd is verstreken, doe je de eieren direct in een kom met ijswater om te voorkomen dat de eieren verder garen.
Het is makkelijk te gebruiken: vul de basis van de eiermaker met water, doe eieren in de lade en steek de stekker in het stopcontact . Ingebouwde 5,25” antiaanbakpan voor het maken van omeletten, roerei of gebakken eieren en het bruinen van worstjes of pasteitjes.