Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Geurloos en neutraal van smaak De palmolie die we gebruiken zorgt voor de gladde textuur van ons recept en verhoogt de smaak en het aroma van alle andere ingrediënten in Nutella®. Palmolie is het ingrediënt dat zorgt voor de smeuïge, romige textuur en de unieke stabiliteit van het Nutella® recept.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
De toenemende vraag naar palmolie leidt tot meer olieplanten in de productielanden. Dit gaat in bepaalde gevallen ten koste van het tropisch regenwoud en tropisch veenland. Dan is er ook verlies aan biodiversiteit.
Tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van mega plantages met oliepalmen. Mensen worden van hun land beroofd en komen zonder inkomsten te zitten. Unieke planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Het kappen van zo veel bossen is slecht voor het klimaat.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Palmolie zit verder in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan in andere oliesoorten, wat het risico. op hart- en vaatziekten vergroot. Wil je meer weten over palmolie in voeding?
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Pindakaasliefhebbers was het misschien al opgevallen, tussen het broodbeleg bij Albert Heijn staat een nieuwe pot: Smeris Pindakaas, zónder palmolie.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Elke pot Nutella® bevat 7 kwaliteitsingrediënten die zorgvuldig uitgekozen zijn. Nutella® staat bekend om zijn authentieke smaak van hazelnoten en cacao, die nog onweerstaanbaarder wordt door zijn unieke romigheid. De smaak is zo heerlijk dat slechts één portie je een onvergetelijk moment kan bezorgen.
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Kan palmolie in chocoladeproducten worden vermeden? Omdat cacao van nature palmolievrij is, is dit ook mogelijk voor chocolade. Ambachtelijke chocolade / fijne chocolade vermijdt het daarom uitdrukkelijk. Ze krijgen hun delicate smelt door zorgvuldige bereiding en selectie van de beste grondstoffen.
Aan de pindakaas die je in de supermarkt kunt vinden wordt naast pinda's vaak ook olie, suiker en/of zout toegevoegd. Dit maakt deze pindakaas minder gezond. De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid.
De productie van palmolie gaat vaak gepaard met grote problemen voor mens en milieu. Voor de aanleg van plantages wordt tropisch bos gekapt, de plantages zorgen voor veel vervuiling, de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en de rechten van de inheemse bevolking worden vaak met voeten getreden.
Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.
Becel gebruikt kokosolie als 'hard vet', wat dit product palmolievrij maakt. becel light levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Door de grote vraag naar palmolie moet steeds meer tropisch regenwoud plaats maken voor palmolieplantages. Dit leidt tot milieuvervuiling en vermindering van de biodiversiteit met ernstige gevolgen voor dieren. Daarnaast is er bij palmolieplantages sprake van mensenrechtenschendingen.