Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Heb je toch een hoge temperatuur nodig, bijvoorbeeld om te braden of frituren? Vervang de ghee dan voor een neutrale olie zoals zonnebloemolie of kokosolie.
Boter zou de meest natuurlijke keuze zijn voor een ghee-vervanger, aangezien boter de basis is voor ghee. Het smaakprofiel, uiterlijk en de consistentie zullen erg lijken op ghee. Net als ghee is boter een vaste stof bij kamertemperatuur, is geel van kleur en heeft een rijke smaak.
Sesamolie
Donkere sesamolie heeft een nootachtige en aardse smaak die lijkt op ghee en kan ghee vervangen in de meeste recepten. Het heeft een neutrale smaak en kan worden gebruikt in roerbakgerechten, linzen, enz. Het kan ook worden gebruikt om te frituren. In tegenstelling tot ghee is sesamolie geen vast vet en is vloeibaar bij kamertemperatuur.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Denk aan uw gezondheidsdoelen. Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want beide botersoorten lijken erg op elkaar. Toch is er een degelijk verschil. Ghee of ghi (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een meer karamelachtige smaak, omdat deze boter langer verhit is dan geklaarde boter.
Ghee heeft een veel hoger rookpunt dan boter, dus het kan worden gebruikt om te bakken en sauteren, terwijl boter gewoon zou aanbranden. Als je echter alleen ghee op het einde aanbrengt of het gebruikt om een gerecht af te maken, is gewone boter waarschijnlijk prima .
Je kunt ghee gebruiken in plaats van reuzel of beide in dit aspect . Is reuzel zuivel? Nee, maar zowel ghee als reuzel bevatten veel vetten, maar ghee bevat verzadigde vetten en reuzel bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Beide zijn dagelijkse keukenbasisproducten en je kunt beide basisproducten gebruiken bij het koken en bakken.
De recepten hebben ghee- vervanger nodig van kokosolie, die gemakkelijk met ghee in plaats van kokosolie kan worden gekookt . Bij sommige gerechten kan kokosolie worden gebruikt als ghee-vervanger, maar ghee kan in alle recepten worden gebruikt als een gezond alternatief voor kokosolie.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter.
Margarine is ook neutraal van smaak en kan 1:1 worden gebruikt in zoete of hartige bakwaren, wat het behoorlijk veelzijdig maakt. Margarine is echter zwaar bewerkt, dus het is lang niet zo gunstig of gezond als ghee. Het is een goede vervanger als het nodig is, maar er zijn betere opties zoals boter of kokosolie .
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee is een zuivere vorm van geklaarde boter.
Vervangers voor boter
Wil je liever een plantaardig alternatief op roomboter of eet je geen boter in verband met een allergie? Kies dan een van de volgende vervangers: Kokosolie. Ghee.
In de meeste hartige gerechten kan je olie of boter vervangen door ghee. Houd wel rekening met de uitgesproken smaak, het is erg persoonlijk of je ervan houdt of niet.
Tallow en Ghee hebben verschillende smaakprofielen, waarbij Tallow neutraler en aardser is en de smaak van uw gerecht niet zal overheersen. Ghee daarentegen heeft een complexere smaak met een heerlijke romige botersmaak met een vleugje karamel die een rijke, diepe smaak aan gerechten geeft .
U kunt olijfolie, koolzaadolie en andere plantaardige oliën gebruiken. U kunt ook gewone boter gebruiken, maar onthoud dat het gebruik ervan voor frituren kan leiden tot overbruining van het voedsel. Veel chefs raden ook aan om kookspray te gebruiken. U kunt de pan ermee invetten en vervolgens doorgaan met koken.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee heeft een hoger rookpunt vergeleken met boter, dus het verbrandt niet zo snel . Dit is perfect voor het sauteren of frituren van voedsel. Boter kan roken en verbranden bij 350°F (177°C), maar ghee kan hitte tot 485°F (252°C) weerstaan.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Der Unterschied zwischen Butterschmalz en Ghee
Er is geen sprake van een hoge temperatuur, noch "gute Butter" en "Butterbrot". Auch beim Braten, Backen, Kochen en Frittieren schätzen wir den Buttergeschmack. Während jedoch normal Butter gut zum Backen geeignet ist, sollte man beim Braten darauf verzichten.
Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt. Dat is een positieve eigenschap, want verbrande boter is niet goed voor de gezondheid.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.