Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Om het meeste "gezondheidsvoordeel" te krijgen, kies je voor pure chocolade (70-80% cacao) met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker . "Ik denk dat een sleutel tot succes op de lange termijn met een gezond dieet is om af en toe te genieten - of het nu een klein dessert is of een groot stuk pure chocolade," zegt gediplomeerd diëtiste Haley Dockrey.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Zoek naar chocolade die 60 tot 70 procent cacao bevat — vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd. Deze pure chocolade is gemaakt met een kleine hoeveelheid suiker en een gezonde hoeveelheid flavonoïden, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Streef naar chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat. Deze bevat meer natuurlijke vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten, en minder andere ingrediënten, zoals geraffineerde suiker en additieven. Er is bewijs dat de voedingsstoffen en antioxidanten in cacao — met name flavanolen — kunnen helpen: de gunstige darmbacteriën te stimuleren.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
Pure chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat pure chocolade ook veel calorieën en vet bevat , en veel varianten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker.
Voor een decadente en voedzame traktatie, dip of druppel honing of ahornsiroop op een stukje pure chocolade en laat de smaken samensmelten in je mond ! Of dip je favoriete fruit (gedroogd of vers) in gesmolten chocolade! Nu heb je wat ideeën over hoe je van pure, pure chocolade kunt genieten!
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Volgens een rapport van Consumer Reports uit december 2022 bevatten bepaalde pure chocoladerepen, waaronder de Lindt-producten die in de rechtszaak worden genoemd, een zodanig hoog gehalte aan lood en cadmium dat het eten van slechts 28 gram per dag een volwassene op een consumptieniveau zou brengen dat de volksgezondheidsautoriteiten als 'schadelijk' zouden beschouwen.
Cacaopercentage in pure chocolade
Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Lindt gebruikt uitsluitend de fijnste cacaobonen, die op een unieke manier worden geroosterd en vermalen. En het was de uitvinding van Lindt – de conche in 1879 – die het mogelijk maakte om voor het eerst chocolade te produceren die kon wat we nu allemaal zo lekker vinden: smelten.
Hieronder een overzichtje van de gezondste pure chocolade uit de supermarkt, gerangschikt op percentage cacao: Lindt Excellence 100% pure chocolade. Lindt Excellence 99% pure chocolade. Alter Eco 90% peru dark chocolate vegan.
Pure chocolade kan, met mate, deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor gewichtstoename vanwege het caloriegehalte. Zoek naar pure chocolade met een hoger cacaopercentage (70% of meer), omdat het doorgaans meer calorieën en minder suiker bevat dan lagere cacaopercentages.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.