Uit de resultaten blijkt dat het dagelijks vervangen van 1 tot 2 porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten ervoor zorgt dat het cholesterolgehalte met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten.
Nee, echt niet! Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel. Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks.
Veel eiwitrijke diëten staan ook aanzienlijke hoeveelheden verzadigd vet toe. Ze waarschuwt dat een hoge inname van verzadigd vet kan leiden tot: Geblokkeerde slagaders (atherosclerose) Verhoogd LDL ("slechte") cholesterol .
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding.
Als je van eieren houdt, maar niet van cholesterol, gebruik dan alleen de eiwitten. Eiwitten bevatten geen cholesterol, maar wel eiwitten . Je kunt ook cholesterolvrije eivervangers gebruiken, die gemaakt zijn van eiwitten. Francisco Lopez-Jimenez, MD
Uit de resultaten blijkt dat het dagelijks vervangen van één tot twee porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten ervoor zorgt dat het cholesterolgehalte met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
De conclusie is dat als je meer dan 22 procent van je calorieën uit eiwitten haalt, dit leidt tot een verhoogde activering van immuuncellen die een rol spelen bij de vorming van atherosclerotische plaques – oftewel de vettige opeenhopingen in de vaatwanden van slagaders, die ervoor zorgen dat er minder bloed doorheen ...
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Macaroni en kaas
De pasta zelf en de boterachtige broodkruimels die erop liggen, kunnen ook bijdragen aan ongezonde cholesterolwaarden . Onderzoek heeft aangetoond dat geraffineerde koolhydraten, zoals witbrood en witte pasta, het LDL-cholesterol kunnen verhogen.
Kies zeevruchten, kip of mager rood vlees in plaats van vet of bewerkt vlees. Verwijder al het zichtbare vet van vlees. Vraag om gestoomde groenten in plaats van friet. Vraag om de sauzen en dressings apart, zodat u zelf kunt bepalen hoeveel u eet.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Als u uw cholesterol- of verzadigde vetinname beperkt, of gewoon een gezonder hartdieet wilt volgen, kunnen de volgende tips helpen: Wissel van kaas: probeer cottage cheese of ricotta in plaats van vette kazen in uw recepten . U zult ontdekken dat deze net zo lekker smaken.
Sommige bewijzen suggereren dat het eten van witte rijst slecht is voor het cholesterolgehalte . Het kiezen van volkoren varianten voegt echter meer vezels en voedingsstoffen toe aan het dieet en kan iemand helpen zijn cholesterol te beheersen. Rijst is wereldwijd een basisvoedsel, waarbij de gemiddelde Amerikaan jaarlijks 27 pond consumeert.
Pasta kan slecht zijn voor cholesterol , net als andere geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en witte rijst. Pasta bevat geen cholesterol, maar wel veel koolhydraten. Sommige soorten koolhydraten kunnen het cholesterolgehalte beïnvloeden, dus het is belangrijk om de juiste soort pasta te eten, samen met gezondere sauzen en bijgerechten.
Wel is het belangrijk dat u nadenkt bij wat u eet. Probeer producten met veel verzadigd vet te vermijden. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is en voorkomt in dierlijke producten. Plantaardige producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.