Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Hierbij wordt de gehele graankorrel gebruikt, dus juist ook de buitenkant waar alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels in zitten. Speltmeel lijkt qua voedingswaarde heel erg op volkorenmeel.
Het aantal koolhydraten per 100 gram meel is het laagst in amandelmeel (16 gram), maar ook de hoeveelheid in kokosmeel (18 gram) is vrij laag. Bij de andere meelsoorten varieert de hoeveelheid tussen 58 en 72 gram, waarbij patent tarwebloem het meest rijk is aan koolhydraten.
Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Gezonde meelsoorten zijn tegenwoordig breder verkrijgbaar dan ooit tevoren. Traditionele meelsoorten worden gemaakt van tarwe, maar veel andere meelsoorten komen van noten en van nature glutenvrije granen, zoals kokos, quinoa, amandelen en boekweit . Elke soort biedt een unieke smaak en voedingswaarde.
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Het meest gebruikte meel met het laagste koolhydraatgehalte is kokosmeel . Let op: Psyllium heeft het laagste koolhydraatgehalte, maar psyllium wordt over het algemeen niet gebruikt om hele cakes of koekjes te bakken, het wordt in kleinere hoeveelheden gebruikt om volume, vezels en elasticiteit toe te voegen.
Volkoren speltmeel is de onbewerkte vorm, bloem de sterk bewerkte. Enkel volkoren speltmeel is rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen. Speltbloem is net zoals tarwebloem sterk geraffineerd en heel arm aan gezonde voedingsstoffen.
Waar tarwemeel maar liefst 75 gram koolhydraten per 100 gram bevat, komt amandelmeel weg met slechts 10 gram koolhydraten per 100 gram. Omdat het zo vullend is krijg je minder snel trek, daarom past het goed in je dieet als je af wilt vallen.
Volkorenmeel is niet geraffineerd, bevat essentiële vitaminen en mineralen en heeft ruim vier keer meer vezels dan witmeel.
Volkoren : Door wit meel in uw recepten te vervangen door volkorenmeel, verhoogt u uw inname van voedingsstoffen en vermindert u mogelijk ontstekingen.
Bovendien is de voedingswaarde van gebleekt en ongebleekt meel vrijwel identiek . Het bleekproces kan de hoeveelheid vitamine E in het meel enigszins verminderen, maar ongebleekt meel heeft hoe dan ook slechts minimale hoeveelheden.
Gezonder dan bloem. Witte- of patentbloem wordt regelmatig gebruikt in baksels. Maar het is zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dat maakt het heel erg fijn voor mooie cakes en biscuits, maar het is niet zo voedzaam.
Wat is koolhydraatarm meel? Koolhydraatarm meel dient als vervanging voor gewoon meel omdat het minder koolhydraten bevat dan gewoon meel. Alternatieve meelsoorten zijn een goed idee als je bijvoorbeeld nog steeds je macro's wilt innemen.
5. Is speltbrood altijd volkoren? Nee, net als bij tarwe heb je verschillende varianten; zo bevat speltmeel de gehele graankorrel en bij speltbloem is het buitenste vliesje verwijderd. In tarwe zitten de voedingsstoffen vooral in de kiem en zemel en deze wordt bij het maken van bloem verwijderd.
Is er verschil tussen speltbrood en tarwebrood? Spelt en tarwe zijn allebei graansoorten. Er is bijna geen verschil in voedingstoffen.
Waarom staat er bij de declaratie (tarwe) vermeld? Zoals de warenwet het uitlegt, moet er achter speltproducten ook tussen haakjes de herkomst van tarwe worden benoemd. Spelt is namelijk een familiesoortvan tarwe, en dat betekent dat spelt ook gluten bevat, net als tarwe.
Low carb amandelmeel is de basis voor veel recepten. Ook kokosmeel is een goede vervanger voor gewone meel. Maar ook sesammeel en pindameel worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Voor wie graag zelf een koolhydraatarm brood wil bakken zijn er diverse melen met een brood mix.
Amandelmeel
Volgens onderzoekers zijn voedingsmiddelen met een lage glycemische index effectief voor het beheersen van diabetes. Amandelmeel heeft een milde, nootachtige smaak. U kunt het in veel recepten gebruiken in plaats van tarwemeel, waaronder muffins, koekjes, brood en biscuits. Houd er echter rekening mee dat het voedsel een dichtere textuur kan geven.
Ze zeggen dat het geweldig is voor koolhydraatarm bakken , een geweldige vervanger is voor tarwesmaak en een fantastische bloemmix is voor glutenvrij bakken.
Het gezondste broodmeel is 100% volkorenmeel . Volkorenmeel kan rogge-, gerst-, spelt-, haver- of tarwemeel zijn - het belangrijkste is dat het meel is gemaakt van 100% volkoren granen. Volkorenbrood levert essentiële voedingsstoffen die ontbreken in brood gemaakt van wit meel.
De kern van de zaak
Er zijn verschillende gezonde, glutenvrije alternatieven voor gewone of tarwebloem voor mensen met coeliakie, niet-coeliakie glutengevoeligheid of mensen die gluten om andere redenen vermijden. Sommige glutenvrije bloemsoorten bevatten meer voedingsstoffen dan andere, waardoor ze gezondere keuzes zijn om in uw dieet op te nemen .
Wit meel is niets anders dan geraffineerde koolhydraten. Onderzoeken hebben aangetoond dat Amerikanen voornamelijk geraffineerde koolhydraten consumeren, die, zonder veel beweging, gemakkelijk 3 pond lichaamsvet per maand aan uw figuur kunnen toevoegen . Dus wees op uw hoede als u op ingrediëntenlabels ziet staan "verrijkte tarwe" of "verrijkt meel".