Wanneer drink je Cichorei koffie en hoe maak je het? Tijdens je detox kun je in plaats van een kopje koffie genieten van een heerlijk kopje Cichorei koffie. Deze zet je eenvoudig door twee lepeltjes Cichorei in een kopje te doen en daar kokend water over te gieten.
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Doe je water en cichoreiwortel in een pan, op basis van de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen. Wanneer je drankje klaar is, moet je het hete drankje door een zeef gieten om de cichoreiresten te verwijderen.
Omdat cichorei op verschillende manieren wordt gebruikt, konden de lokale bewoners het puur drinken of het mengen met hun koffie als smaakcomplement. Tegenwoordig dient cichorei als een cafeïnevrij alternatief voor koffie en is het nog steeds te vinden in verschillende warme dranken in heel New Orleans.
Bovendien is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Cichoreiwortel is het meest bekend als koffievervanger, maar kan ook worden gebruikt als thee of worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals havermout en smoothies . Traditioneel wordt het medicinaal gebruikt om veel aandoeningen te behandelen, waaronder maag-darmklachten en koorts.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
In een ander klein onderzoek verbeterde het dagelijks drinken van 10 ounces (300 ml) cichoreiwortelextract gedurende 4 weken de stoelgang aanzienlijk vergeleken met een controlegroep ( 9 ). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cichorei de stoelgang kan verbeteren en constipatie kan verminderen .
Omdat cichorei doorgaans veel goedkoper is dan koffie , is het een prima vervanger als je een beperkt budget hebt.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn . Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren. Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Wanneer cichorei samen met koffie wordt gezet, vermindert het de bitterheid van de koffiebonen en voegt het diepte toe aan de uiteindelijke kop. Het geeft ook zijn eigen, unieke smaak. Cichorei bevat geen cafeïne, dus het toevoegen ervan aan koffiedik zal de cafeïne in een brouwsel niet verhogen .
Het bevat slechts 6% suiker (waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes type 1 en type 2), veel vezels en een lage glycemische index, waardoor je geen snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zult ervaren na consumptie . Als gevolg hiervan zul je niet snel weer honger hebben.
Cichoreiwortel werkt door de huidflora op natuurlijke wijze te optimaliseren door de ideale balans van microben te stimuleren . Als prebioticum – een huidvriendelijk voedsel dat alleen door goede micro-organismen wordt geconsumeerd – ontmoedigt het schadelijke bacteriën om zich op de huid te vestigen.
Cichorei is eetbaar en wordt daarom regelmatig in de keuken gebruikt. Het is niet voor niets familie van witlof en andijvie. Je kunt de bladeren daarom gewoon rauw eten in salades, of juist koken voor in stoofpotten. De bladeren van de plant hebben een lichtbittere smaak met een pittig aroma.