Ghee is niet alleen gezond door de hogere verhittingstemperatuur, het heeft ook nog eens een cholesterolverlagende werking. Daarnaast beveelt de meer dan 3000 jaar oude Indiase geneeskunde ghee aan ter bevordering van een gezonde eetlust. Deze boter bevat veel essentiële vetzuren en is rijk aan vitamine A, D, E en K.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
U kunt het risico op een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen door gewone boter te vervangen door voedingsmiddelen die minder verzadigd vet bevatten of waarvan is aangetoond dat ze minder invloed hebben op het risico op hartziekten, zoals: boter van grasgevoerde koeien .
Ghee of Indiase boter gebruiken is geen waarschuwingssignaal voor mensen met een hoog cholesterol en hoge bloeddruk . Ze kunnen in minimale hoeveelheden worden gebruikt, zodat de maaltijden smakelijk zijn en het lichaam niet schaadt.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Onze darmen herbergen vele soorten bacteriën, ghee vergemakkelijkt de groei van goede bacteriën, wat gunstig is voor het behoud van de gezondheid van de darmen . Dit draagt verder bij aan een gezond en evenwichtig darmmicrobioom.
Kies voor ghee bij uw ontbijt in plaats van boter of olie. Smeer het op toast of verwerk het in paranthas of poha . Dit verbetert niet alleen de smaak van uw eten, maar voorziet uw lichaam ook van de gezonde vetten die het nodig heeft om de dag te beginnen. Ghee is een uitstekende optie voor degenen die geen lactose kunnen verdragen.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Oorzaken van een hoog cholesterol
Ongezond eten betekent: weinig groente, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten. En juist veel suiker en veel verzadigd vet. Er zit veel verzadigd vet in kaas, roomboter, volle melk, vet vlees, vleeswaren en worst. Maar ook in chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes.
Door vetten zoals ghee aan koffie toe te voegen, kan de zuurtegraad van de drank worden verlaagd . Hierdoor is de drank minder verteerbaar voor mensen die gevoelig zijn voor zure voedingsmiddelen of dranken.
Het consumeren van Ghee in de ochtend heeft veel voordelen . Omdat ghee olieachtig en zoet van aard is, is het verkoelend voor het lichaam. Naast het smeren van de gewrichten, helpt het ook om gifstoffen uit het bloed te trekken, omdat de olieachtige aard ervan ze aantrekt.
Matiging is de sleutel als het gaat om het consumeren van ghee voor gewichtsverlies. Voeg het toe aan het koken in plaats van andere oliën of boter, maar houd de portiecontrole . Breng het aan op chapati's en voeg het toe aan uw soepen en dal. U kunt ook ghee toevoegen aan uw khichdi en kurkumamelk.
De aanbevolen dagelijkse inname van ghee kan variëren afhankelijk van individuele dieetbehoeften en gezondheidsdoelen. Over het algemeen wordt het consumeren van 1 tot 2 eetlepels (ongeveer 15 tot 30 gram) ghee per dag als een redelijke hoeveelheid beschouwd voor de meeste mensen. Deze hoeveelheid biedt gezondheidsvoordelen zonder overmatige calorie-inname.
Het is een combinatie van gezonde voeding, uitgebalanceerde maaltijden, levensstijl en beweging. Je kunt ongeveer 1-2 theelepels ghee per dag eten . Verhoog je eiwitinname, doe kracht- en weerstandstrainingen en eet een uitgebalanceerde maaltijd.
Ghee is niet alleen gezond door de hogere verhittingstemperatuur, het heeft ook nog eens een cholesterolverlagende werking. Daarnaast beveelt de meer dan 3000 jaar oude Indiase geneeskunde ghee aan ter bevordering van een gezonde eetlust. Deze boter bevat veel essentiële vetzuren en is rijk aan vitamine A, D, E en K.
Kapiva | Volgens de Ayurvedische traditie kan het consumeren van ghee 's avonds de spijsvertering verbeteren, een goede nachtrust bevorderen en helpen bij het ontgiften …
Ghee heeft een voorsprong op zowel bakolie als boter als het gaat om rookpunt, stabiliteit, voedingsstoffen en smaken . Het kan ook in elk gerecht worden gebruikt, ongeacht de kookmethode. Biologische A2 koeienghee heeft bonusvoordelen in alle ghee-categorieën.
Sommige mensen geloven dat ghee kan helpen om urinezuurniveaus te verlagen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen . Sterker nog, sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van verzadigd vet de urinezuurniveaus daadwerkelijk kan verhogen.