Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Kies of u het gehakt per 500 gram of per 1000 gram verpakt wilt hebben. In de koelkast is het gehakt nog 2 dagen houdbaar maar u kunt het ook prima invriezen.
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Bak het gehakt mooi bruin, in zo'n 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, om gelijkmatig te garen. Voeg tijdens het gehakt rullen smaakmakers toe, zoals peper, zout en andere kruiden.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld. Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijgt – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Voor "uiterste verkoopdatum" die thuis verstrijkt, kunt u het voedsel nog een korte tijd bewaren, afhankelijk van wat het is. Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte ( 1 tot 2 dagen na de datum ), rundvlees (3 tot 5 dagen na de datum), eieren (3 tot 5 weken na de datum).
Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken. Je kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is .
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.