Kookmethode 1: broccoli blancheren
Voeg de broccoliroosjes toe aan het gekookte water, en laat ze 1 tot anderhalve minuut in het water koken. Haal de roosjes met een schuimspaan uit het water en breng ze gelijk naar het ijswater. Laat de roosjes hier maximaal 1 minuut in liggen en serveer.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
We hebben een paar redenen op een rijtje gezet waarom je blancheren meteen wil proberen. Om kleur en textuur te behouden. Je groente blijft lekker knapperig en beetgaar, en die boontjes, broccoli of groene kool blijft prachtig groen als je hem op je bord legt.
Om de broccoli te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar, samen met een schaal bekleed met keukenpapier. Kook de broccoli in het kokende water gedurende 2-3 minuten. Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater, laat hem dan nog 2-3 minuten staan.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken. Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert het de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen. Het verwelkt ook bladgroenten en maakt sommige groenten (broccoli, asperges) zachter en maakt ze gemakkelijker te verpakken.
Om die sperziebonen, broccoli, asperges of bladgroenten echt groen te houden , dompel je ze onder in een ijswaterbad zodra je ze uit het kokende water haalt. Hierdoor blijven ze levendig groen met een aangename knak.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Wil je een gerecht met daarin broccoli invriezen? Als de broccoli verwarmd is, hoef je de groente niet meer te blancheren en kan-ie regelrecht de vriezer - of koelkast in.
Tip van een Chinese chef-kok voor het maken van de beste broccoli
Blancheer eerst de roosjes ! Dit maakt niet alleen de stelen zachter, maar stopt ook het enzym dat leidt tot bruin worden. Mijn vader voegt ook wat zout en olie toe aan zijn blancheerwater, wat helpt de broccoli zijn knapperige textuur en felgroene kleur te behouden.
Koken, blancheren: Doe ze in een stoommandje of vergiet in een spaghettipan met ongeveer 15 cm kokend water erin. Zet het stoommandje met koolsoorten (niet meer dan halfvol per batch) drie minuten in kokend water om te blancheren.
Denk aan het blancheerwater als een pekel. Je hebt ongeveer 1½ kopje koosjer zout per gallon water nodig.
Kent u blancheren? Een al lang bekende techniek – die in feite tussen stomen en koken in ligt – is blancheren, dat ook wordt gebruikt voor het invriezen van groente voor later gebruik. Het is een mooie manier om groente te bereiden.
Stap-voor-stap instructies
Breng een grote pan water met zout aan de kook en vul een grote kom met koud water en ijs. Doe de broccoliroosjes in het kokende water en kook ze 2 tot 3 minuten. De broccoli moet heldergroen en zacht-knapperig zijn.
Meng de broccoliroosjes en -stengels met een paar theelepels olie en 1/2 theelepel zout. Verdeel de broccoli in één laag over een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Rooster 20 tot 25 minuten , tot de broccoli knapperig is en je diepe gekarameliseerde bruine vlekken ziet. Serveer direct.
Laat de broccoli nog een minuut in het vergiet stomen voordat u hem serveert . Zo voorkomt u dat de broccoli zompig wordt.
Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water.
Breng een pan water aan de kook. Zodra het kookt, blancheer je de biologische broccoliroosjes voorzichtig. Laat ze 3-4 minuten blancheren. Haal de broccoliroosjes na het blancheren voorzichtig uit het water en breng ze aan de kook.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.