Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten. In zanderige grond kun je dat doen door de wortel aan het loof voorzichtig uit de grond te trekken.
Wortels zaaien stap voor stap
Zaai het wortelzaad dun uit in ondiepe geultjes op een diepte van 6-8 mm, in zandige of goed losgemaakte grond. Meng de zaden met fijn wit zand en strooi het mengsel in de geultjes. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde of compost.
Wanneer wortels zaaien? Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Haal de plant uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde van de wortelkluit. Snijd of knip met een scherp en schoon snoeimes of een dito snoeischaar rondom een deel van de wortels af. Zet de plant de eerste vier tot zes weken na de wortelsnoei niet in de volle zon.
Door het snoeien van de wortels wordt niet alleen de stengelgroei vertraagd, maar ontstaat er ook ruimte voor nieuwe aarde en nieuwe wortelgroei, zonder dat de plant naar een grotere pot hoeft te worden verplaatst .
De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken. Uiteraard gebruik je om te knippen een superschone en scherpe (snoei)schaar of mes.
Zorg ervoor dat u indien nodig vers water toevoegt totdat de stekken volledig geworteld zijn. Wortelen zal over het algemeen in 3-4 weken plaatsvinden, maar sommige planten hebben langer nodig. Wanneer de wortels 1-2 inch of langer zijn, is de stek klaar om te worden verpot. Deze plant heeft een zware wortelgroei en is klaar om te worden verplaatst naar een pot met potgrond.
Voor het verzamelen van stekken gebruikt u een scherpe snoeischaar. Knip een stek van een plant door tussen twee bladeren te knippen. Snijd in een beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Belangrijk is dat de snede glad moet zijn.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Wortelen : rijpe wortelen hebben een diameter van ongeveer 12 mm en komen meestal een beetje uit de grond. Als de wortels nog niet zichtbaar zijn, kan je de grond errond wat losmaken met een hark of riek. Controleer dan hun rijpheid. Normaal gezien worden wortels niet uitgegraven maar wel uit de grond getrokken.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Wortels kun je beter niet verplaatsen. Net als radijsjes zaai je ze meteen op de goede plek want ze kunnen echt niet tegen verplanten. Als je geen tuin hebt, zaai dan een paar zaadjes direct in een diepe bloempot, zodat er een wortel in kan groeien (min. 15 cm).
In welke maand kan je planten stekken, of kun je het hele jaar door stekken? De beste tijd van het jaar om je planten te stekken is in de lente en de zomer. Dan zitten je planten vol nieuwe energie, om snel nieuwe wortels te maken en goed te gaan groeien.
Afhankelijk van je stek, het licht, de tijd in het jaar, zie je na een paar weken (dit kan ook een maand zijn) wortels ontwikkelen. Als de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je je stek overzetten in de aarde zodat de stek uit kan gaan groeien tot een hele plant.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien. Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.
Om plantenwortels sneller te laten groeien, zijn voedingsstoffen, voldoende water, goed beluchte grond, voldoende licht, het juiste temperatuurbereik en de juiste toevoegingen nodig . Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie essentiële voedingsstoffen die een plant nodig heeft voor zijn groei.
Ze wortelen sneller met veel zonlicht , maar vermijd ze in direct zonlicht te zetten. Temperatuur is ook belangrijk, hoe warmer hoe beter om dingen te versnellen. Voor stekken die waardevoller of moeilijker zijn, zal het toevoegen van een kleine aquariumpomp om het water van zuurstof te voorzien veel helpen. Wortels hebben de extra zuurstof nodig om goed te groeien.
Nee - hoewel kruidachtige stekken minder snel rotten, wortelen ze ook sneller dan houtachtige planten omdat ze minder lignine in hun stengels hebben. Geef ze geen tijd om uit te drogen .
Knip de stengels net boven een bladknoop af, dit is het punt waar een blad of tak uit de stengel groeit. Door hier te snoeien, stimuleer je de Monstera Minima om nieuwe zijtakken te vormen, wat resulteert in een vollere plant. Als er bladeren zijn die geel worden of beschadigd zijn, kun je deze het beste verwijderen.
Lelijke takken of bladeren in de kamerplant snoei je het beste net achter het verdorde weefsel weg. Een groter deel van de verdorde bladeren of takken kun je tot aan de stam wegsnoeien, maar houd de stam altijd intact. Scheuten op kamerplanten met een stam kun je ook volledig wegknippen.
Je kunt dit doen door de plant een ondersteuningsstructuur te geven, zoals een paal of een mosstok, om de wortels te laten klimmen en groeien. Je kunt de wortels ook aanmoedigen om naar beneden en in de grond te groeien door ze in de potgrond te begraven of ze aan een ondersteuningsstructuur te bevestigen.