2. Eierschalen en schelpen: wel of niet? “Op zich kan de natuur kalkrijke materialen zoals eierschalen en schelpen wel afbreken, maar dit proces gaat erg traag. Bovendien mag je wettelijk gezien geen keukenafval composteren waarin zich mogelijk dierlijke (bij)producten bevinden.
Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop.
Laten we beginnen met te zeggen: het is prima om eierschalen op de composthoop te gooien . Ze zijn een rijke bron van calcium en andere essentiële voedingsstoffen die planten nodig hebben.
De reden waarom soms aardappelschillen worden gemeden op de composthoop is dat deze kunnen gaan uitgroeien. Aardappelen zijn ondergrondse stengelknollen en de ogen ervan zijn okselknoppen die bij het wegsnijden in de schil blijven zitten en nog kunnen uitlopen in de composthoop.
Dat doe je simpelweg door eierschalen aan de bodem toe te voegen. Eierschalen bevatten veel kalk en kan je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden.
Geef je tomaten- en paprikaplanten een natuurlijke stimulans door eierschalen te gebruiken. Spoel de eierschalen af, maal ze fijn en meng ze in de aarde rondom de planten. Deze eenvoudige truc zorgt voor een flinke dosis calcium, waardoor de celwanden van de planten versterken en ze beter bestand zijn tegen ziekten.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Etensresten. Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet. Daardoor composteren ze moeilijk. Bovendien trekken ze muizen en ratten aan.
Maak je geen zorgen : het koffiegruis kan je nog steeds goed gebruiken! Je kan er het keukenafval in je composthoop mee verrijken. Het koffiegruis zal samen met de koffiefilter composteren aangezien die doorgaans 100% biologisch afbreekbaar is. Ook koffiepads kunnen zonder probleem op de composthoop worden gegooid.
Als je je eierschalen in kleine fragmenten splitst, kan het ongeveer een jaar duren voordat ze in de grond zijn afgebroken. Als je ze er bijna in hun geheel in gooit, kan het wel eens jaren duren voordat ze ontbinden. Dit vertraagt het hele composteringsproces en berooft je tuin van die zoete, voedzame, aardse goedheid.
De schaal van een kippenei bestaat voor ongeveer 96% uit calciumcarbonaat (CaCO3). Calcium is een essentiële voedingsstof voor planten en matigt de zuurtegraad van de bodem. Snelgroeiende planten putten de bodem heel snel uit van calcium, dus eierschalen zijn een ideaal supplement en voer voor buitenbloemen, groenten en fruitbomen in uw tuin .
Leg de schelpen gelijkmatig op een bakplaat. Bak ze 10 minuten op 400°F om de schelpen te drogen . Doe de schelpen in een keukenmachine en pulseer tot ze fijn gemalen zijn. Verdeel een dun laagje eierschaalpoeder rond de wortels van kwetsbare tuinplanten (herhaal na zware regenval).
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Elk organisch materiaal kan worden gebruikt in compost , inclusief etensresten, koffiedik, eierschalen en tuinafval. Voeg geen vlees, zuivelproducten of oliën toe aan uw compost, omdat deze ongedierte kunnen aantrekken en onaangename geuren kunnen veroorzaken.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
In de compostbak mag al het verteerbare organische materiaal, denk aan: Onbewerkt groente-, fruit- en tuinafval. Aardappelschillen (biologische) Bananenschillen (in stukken)
Oftwel, pas op met onkruid dat in het zaad staat. hetzelfde geldt voor onkruid dat zich via de wortel kan vermeerderen, zoals kweekgras. Mijn ervaring is dat dit onkruid wel dood gaat in de gemiddelde composthoop bij huis, zeker na enkele jaren.
Waarom niet? Omdat zo'n keukenafval wilde dieren kan aantrekken, die het dan opeten en zo mogelijk dierziektes verspreiden.” Niet thuis composteren, dus. “Eierschalen mogen bij de gft-ophaling.
Gebruik eierschalen in de tuin
Als extra voeding voor je tuingrond, of verrijking van je compost. Als aanvulling op je kippenvoer en als gezond extraatje voor de hond. Je kunt eierschalen ook als bio anti-slakkenmiddel gebruiken. Wat doe jij met lege eierschalen?
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Met de schillen van je biologische bananen zelf je plantenvoeding maken? Jazeker! Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar het biedt ook een overvloed aan voedingsstoffen voor je kamerplanten, rozen en tomaten. Bananenschillen bevatten o.a. kalium, magnesium, fosfaat en calcium.
Het laatste wat u wilt is een besmette composthoop in uw achtertuin. Het spoelen en steriliseren van uw eierschalen in de oven doodt salmonella en verwijdert alle vervelende pathogenen uit uw eierschalen , waardoor ze veilig en nuttig zijn voor uw composthoop.
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.