Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden.
Ontdooide producten mag je nooit weer invriezen.
Technisch gezien kunt u warm water gebruiken om het ontdooiproces te versnellen, maar we raden doorgaans af om heet water te gebruiken. Veiligheidsopmerking: Het wordt altijd aanbevolen om vlees dat in water of op het aanrecht is ontdooid, onmiddellijk te koken en niet terug in de koelkast te leggen of opnieuw in te vriezen, tenzij het is gekookt .
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen. Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
Ontdooide cakes, koekjes, broden, fruit en vruchtensappen mogen één keer opnieuw worden ingevroren als ze geen sterke 'gistachtige' geur hebben. Ontdooid snel ingevroren vlees, gevogelte of vis mag opnieuw worden ingevroren als ze nog steeds onder de 4°C zijn of veilig zijn vervoerd en behandeld en minder dan 2 uur in de gevarenzone voor temperaturen hebben doorgebracht.
Volgens de USDA is opnieuw invriezen volkomen veilig, zolang het voedsel in de koelkast is ontdooid. Volgens Dr. Schaffner is dit de meest onfeilbare methode om ziekteverwekkers op afstand te houden.
Opnieuw invriezen. Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens gekookt, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan . Vergeet niet dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat microben zich vermenigvuldigen.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren. Resultaat: 1.
Ontdooien vóór het koken zal de textuur verpesten . Bewaar in plaats daarvan zakken met bevroren frieten in de vriezer totdat u ze wilt gebruiken. Als u uw frieten liever van tevoren ontdooit, gebruik dan alleen frieten die speciaal voor dat doel zijn ontworpen, zoals Simplot Infinity® Fries.
Ontdooid voedsel kun je opnieuw invriezen op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien, dat de temperatuur niet boven de 4°C is geweest en dat het niet bedorven is. Dat geldt zowel voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, als voor groenten en brood.”
Vlees wordt vaak ingevroren om het product te bewaren en veilig te houden wanneer het niet meteen gegeten gaat worden. Zolang het vlees goed bewaard is en langzaam ontdooid in de koelkast, kan het veilig meerdere keren opnieuw worden ingevroren . Als het goed wordt gedaan, brengt het opnieuw invriezen van vlees geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Hoe lang moet ik wachten nadat ik mijn vriezer heb ontdooid voordat ik hem weer aanzet en er weer etenswaren in doe? Nadat u uw vriezer hebt ontdooid en de stroom weer hebt ingeschakeld, kunt u direct bevroren etenswaren bewaren.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Voedsel lang buiten de koelkast bewaren is nooit goed, dat staat eigenlijk los van het invriezen. Dekker: "Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien opnieuw in te vriezen.
Eerst ontdooien of bevroren frituren? Het lekkerste resultaat krijg je als de kroket ontdooit is. Haal de kroketten uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koelkast.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen. Verwarm het tot het in het midden stomend heet is. Voor meer #HomeFoodFacts: food.gov.uk/safety-hygiene…