Voorkomen is de beste manier om met ochtendmisselijkheid om te gaan. Leg wat droge crackers of zelfs een stukje chocolade op je nachtkastje klaar.
Voedingsmiddelen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit. Door te zuigen op iets gaan de speekselklieren werken. Dit voorkomt een droge mond en een vieze smaak. Probeer gember of pepermunt om het gevoel van misselijkheid te verminderen en je maag tot rust te brengen.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Probeer wat licht verteerbaar voedsel te eten, zoals crackers, bouillon of geroosterd brood. Dit helpt zeker in geval van voedselvergiftiging. Ook aanraders: kamillethee en muntthee.
Eet en drink traag en niet te veel in een keer. Een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. Probeer daarom elke dag voldoende te drinken (minstens 1,5 liter per dag gespreid over kleine hoeveelheden). Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook frisdrank, sportdrank, thee of bouillon mag.
Rust na het eten. Zorg ervoor dat het hoofd steeds hoger ligt dan de voeten en ga niet neerliggen tot één uur na de maaltijd. Bij misselijkheid kan diep en traag inademen de misselijkheid verminderen. Ochtendmisselijkheid kan verminderd worden door het eten van enkele droge toastje voor het opstaan.
Bananen zijn een goede bron van kalium en helpen bij het herstel van de elektrolytenbalans in het lichaam, die verstoord kan raken tijdens het braken. Appels bevatten pectine, een oplosbare vezel die helpt bij het verminderen van misselijkheid en braken.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Drinken van gemberthee en koolzuurhoudende frisdranken
Het drinken van cola (of andere frisdrank met koolzuur) of verse gemberthee kan misselijkheid verminderen. Gember is een hulpmiddel uit de Chinese geneeskunde en werkt tegen allerlei soorten misselijkheid.
Eet niet te snel en kauw goed. Melkproducten bevatten meer eiwit, vitamines en energie, dus dat kun je beter drinken dan water of thee. Smeer extra margarine of boter op je brood. Gebruik ruim broodbeleg, zoals een plak kaas of extra vleeswaren.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Zowel kamille, gember als muntthee staan ervoor bekend om je maagklachten te kunnen verzachten. Zij hebben kalmerende stoffen die maagproblemen verminderen. Gember is de beste keuze als je misselijk bent. Munt en kamille hebben dan ook weer een verzachtende werking op je darmen.
Het ligt eraan waardoor u misselijk bent, maar vaak helpt het ook om iets te eten dat licht verteerbaar is, bijvoorbeeld crackers of bouillon. Kruiden als gember of pepermuntblad kunnen vaak ook wonderen verrichten, en verder is voldoende rust ook een goede remedie.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Misselijkheid en braken? Domperidon en metoclopramide openen de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleren de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht.
Eet vaker kleine maaltijden
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid.
Wat veroorzaakt misselijkheid? Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Met medicijnen. Misselijkheid en braken kunnen met medicijnen vaak sterk verminderd worden. Veelgebruikte middelen tegen misselijkheid en braken zijn metoclopramide (merknaam Primperan) en domperidon (Motilium). Andere middelen die soms gebruikt worden zijn haloperidol (merknaam Haldol) en dexamethason.
Minder prettig is dat het extra druk geeft op de maag en longen, het is dus niet lekker liggen bij misselijkheid of maagzuur. Overigens is op de linkerzijde slapen beter, dit komt door de verdeling van de organen en de druk die hierop ontstaat wanneer u op uw rechterzijde slaapt.
' Toch is het niet aannemelijk dat paracetamol helpt tegen misselijkheid, zegt de arts. 'Wat we wel weten is dat paracetamol pijnsignalen vanuit de hersenen dempt of blokkeert, en dat is echt een ander mechanisme dan dat misselijkheidsgevoel.
Overgeven en misselijkheid worden vanuit de hersenen (het braakcentrum) aangestuurd. De klachten wijzen erop dat in een bepaald deel van de hersenen alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.