Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen die al rijp zijn kunt u het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. De koelkast is voor deze exemplaren een goede plek. Leg ze onderin in de groentelade, dan houdt u ze nog enige tijd goed. De wat groenere exemplaren bewaart u het beste op kamertemperatuur, dan rijpen ze verder.
Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Het gedeelte dus waar de bananen aan elkaar zitten. Plak het af met een stukje plasticfolie of aluminiumfolie. Dit werkt omdat het fruit de stof ethyleen aanmaakt als het begint met rijpen. Bij bananen komt dit vrij aan de bovenkant, door het afplakken vertraag je het proces.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Tropisch fruit zoals bananen, mango's en ananas bewaar je (tenzij ze gesneden zijn) buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou. Bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast. Eet dit fruit dus echt op tijd op.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.
De banaanhouder zorgt niet alleen voor orde, hij beschermd ook de bananen tegen drukplekken. Dankzij de fruithouder bananen en andere gevoelige vruchten zoals druiven of tomaten opbergen. De haak helpt, het fruit langer vers te houden en in zijn natuurlijke positie te rijpen.
Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.
Wikkel de stengels in plasticfolie om de bananen langer rijp te houden of om te voorkomen dat ze te snel overrijp worden. Deze methode vertraagt de afgifte van ethyleengas, dat verantwoordelijk is voor het rijpen van fruit.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Het combineren van bananen met citrusvruchten zoals limoen, sinaasappels of grapefruits kan leiden tot indigestie of ongemak bij sommige personen. Dit komt omdat zowel bananen als citrusvruchten zure voedingsstoffen bevatten en de combinatie kan zwaar zijn voor de maag.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Er zijn geen gevaren verbonden aan het eten van bananen en eieren samen . Sterker nog, ze zijn beide uitstekende bronnen van voedingsstoffen. Bananen zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium en mangaan. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, selenium, vitamine D, B12 en choline.
Een truc is om je fruit en groenten te wassen door ze een paar minuten te weken in een bak met water en twee of drie lepels azijn . Nadat je ze hebt laten uitlekken, kun je ze het beste in de koelkast bewaren om te voorkomen dat ze te snel rijpen in het zomerweer.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Zet een geurig kruidenplantje (basilicum, dille of salie) in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van die geur. Leg wat kruidnagels, teentjes knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geuren vinden fruitvliegjes vies.