Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is volgens de tuinbouwkundige definitie groente, terwijl alles wat aan een houtachtige plant groeit volgens deze definitie fruit is. Dit is een belangrijk criterium om bijvoorbeeld de tomaat niet als fruit maar als groente te beschouwen.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Plantkundig is de aardbei een schijnvrucht. Ze bestaat namelijk voor het grootste deel uit een opgezwollen bloembodem. De eigenlijke vruchtjes zijn de zaadjes ('pitjes') op die bloembodem.
Elk van de "zaden" aan de buitenkant van een aardbei zijn eigenlijk vruchten met één zaadje en een dun, droog omhulsel, een dopvrucht genaamd . Dus als je een aardbei eet, eet je de vruchten van de plant, maar het is niet het deel dat je denkt dat het is. Om deze reden noemen botanisten dit soort vruchten "accessoire" vruchten.
De kleine bruine structuren die op het oppervlak van de aardbei aanwezig zijn, zijn honderden vruchtjes, die elk een enkel zaadje omsluiten . Elk van deze zaadjes ontwikkelt zich vanuit een enkel vruchtbeginsel, en de wand van dat vruchtbeginsel ontwikkelt zich tot de verharde en dunne bedekking, wat het vruchtje is.
Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Heel wat boeren houden zich bezig met de biogroente- en aardappelteelt: bijna 30% van de biobedrijven zijn gespecialiseerd in groenten in openlucht. De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Wanneer je aan fruit denkt, denk je niet meteen aan noten. Toch behoren noten officieel wel tot fruit. Alle vruchten en zaden, of ze nu gecultiveerd zijn of in het wild groeien, vallen onder de noemer 'fruit' wanneer ze rauw gegeten kunnen worden.
Wat zijn vruchtgroenten? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Een courgette (zukini, ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.
Biologisch gezien is ei (bijvoorbeeld een kippenei) 1 cel (een eicel, jawel) en dierlijk van oorsprong. Ei is bijgevolg zeker geen groente of fruit (van plantaardige oorsprong).
Pepers. De hete pepertjes die onze favoriete gerechten lekker pittig maken, komen net zoals paprika's en tomaten van planten van het geslacht Capsicum. Dit zijn ingrediënten die wij zien als groente, maar wel zaden bevatten.
Nou, het lijkt erop dat aardbeien vol verrassingen zitten, of liever gezegd ermee bedekt zijn, want die zaadachtige witte stippen zijn eigenlijk geen zaden. De ontpitte accessoires van de aardbeien worden dopvruchten genoemd , en ze zijn in feite de vrucht van de plant, met elk een enkel zaadje erin.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Bij veel soorten is wat het "zaad" wordt genoemd een dopvrucht, een vrucht die het zaad bevat . Het zaadachtige uiterlijk is te danken aan de verharding van de vruchtwand (pericarp), die het solitaire zaad zo nauw omsluit dat het lijkt op een zaadhuid.