Niet in de koelkast Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard. Vanwege de hoge luchtvochtigheid, waardoor de knollen snel zacht worden, is de koelkast niet geschikt om uien en knoflook in te bewaren.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De beste plek om knoflook te bewaren
Op een koele en donkere plek, die goed geventileerd is. Maar bewaar de bol of tenen niet in de koelkast, dit is juist te koud en vochtig.
Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
Veelvoorkomende plekken die goed werken zijn een kelder (weg van de oven), garage, wortelkelder of een donkere en koele kast of keukenkastje dicht bij de vloer . Hoe u ze moet verpakken Bewaar alleen uien die rijp en goed uitgehard zijn. Uitharden betekent dat ze de tijd hebben gehad op een warme, droge plek om hun schil te laten zetten.
Bewaar de sjalot op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn sjalotjes een paar weken te bewaren. Bewaar de sjalot niet naast aardappels. De sjalotjes nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.
De beste manier om sjalotten te bewaren is heel. Hele sjalotten kunnen onbedekt in de koelkast worden bewaard . Gesneden of gesneden sjalotten kunnen worden verzegeld in een voedselzak zoals Glad® Flex'n Seal ® Food Storage Quart Bags. Ze rekken uit om 30% meer* vast te houden, waardoor u 30% meer kans hebt om uw smaakpapillen te verwennen met sjalot!
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Fruit zoals citroenen, sinaasappelen, grapefruits en limoenen hoeven niet in de koelkast bewaard te worden. U kunt ze dus gerust buiten de koelkast laten staan als u ze binnen een redelijke tijd wilt opeten.
Dat klopt. Appels doen het het beste in een omgeving met 90% luchtvochtigheid. Wist u dat uw koelkast een natuurlijke dehydrator is ? Het is makkelijk te zien als u ooit appels (of andere producten) een tijdje in de groentelade hebt laten liggen, alleen om die lade open te schuiven en een heel verschrompeld stuk fruit te vinden.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als je denkt dat je restjes niet binnen vier dagen op kunt, vries ze dan meteen in.