Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Of ze nou gebakken, gekookt, gepureerd of gefrituurd zijn: vaak aardappelen eten kan slecht zijn voor de gezondheid. Aardappelconsumptie kan leiden tot een hoge bloeddruk en daardoor zelfs tot een beroerte of hartaanval. Het risico is voor vrouwen het grootst.
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.
Er kunnen voordelen zijn aan het dagelijks eten van een aardappel . Volgens gezondheidsexperts kan het uw bloeddruk verlagen, zolang u het niet frituurt of belegt met of combineert met voedsel met veel verzadigd vet. De vezels en kalium in aardappelen zijn goed voor de gezondheid van het hart.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Conclusie. Lang hoeft hier niet over nagedacht te worden, de aardappel is een ontzettend gezonde knol en zonde als je deze niet regelmatig op het menu zet. De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Door deze wisseltruc neemt het aantal calorieën enorm toe. Frieten bevatten per honderd gram vier keer zoveel calorieën als gekookte aardappelen. En gekookte aardappelen geven eerder een verzadigd gevoel dan friet. Je eet daardoor gemakkelijk (te) veel friet.
Aardappelen zijn familie van de nachtschade-planten en bevatten van nature de giftige stoffen solanine en chaconine (glycoalkaloïden) om insecten te weren. Het is algemeen bekend dat het eten van de besjes van de aardappelplant erg schadelijk is voor de gezondheid.
Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
Bijna iedereen eet wel een of meerdere dagen per week aardappels, blijkt uit ons representatief onderzoek waar deze keer 2.371 respondenten aan meededen. Een klein aantal (3 procent) eet ze iedere dag, blijkt uit ons panel. De meeste mensen (23 procent) eten drie dagen per week piepers.
Van rijst, pasta, aardappelen en brood zijn aardappelen de gezondste van deze zetmeelrijke en complexe koolhydraatrijke voedingsmiddelen . Dit komt omdat aardappelen rijk zijn aan voedingsstoffen, met essentiële mineralen, vitaminen en andere micronutriënten. Aardappelen bevatten ook veel vezels, wat helpt om de honger te stillen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram. Een kind is vaak met 125 tot 150 gram aardappelen al tevreden.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Ter vergelijking: een normale aardappel bevat bijna geen suiker. ,,De zoete aardappel 4,2 gram per 100 gram”, vertelt Wouters. ,,Dat is een behoorlijk verschil, maar niet heel verwonderlijk. Zoete aardappel smaakt ook daadwerkelijk zoeter en dat komt door de extra suikers die de knol bevat.”
De gezondste aardappel is de rode aardappel
Maar alle aardappelen, inclusief zoete aardappelen, zijn een geweldige aanvulling op elk uitgebalanceerd dieet! Ze zijn heerlijk, veelzijdig en de moeite waard om op te nemen.
Kookvocht kan giftige stoffen bevatten
Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen. In het geval van aardappels bevat het kookvocht de giftige stof solanine, afkomstig uit de plant.
Eet aardappelen gekookt of gebakken, vermijd gefrituurde aardappelen en chips. Neem aardappelen meerdere keren per week op in uw maaltijden. Ongeveer 100 gram aardappelen per dag is voldoende bij een plantaardig en gevarieerd dieet.
A: Het oude gezegde van één keer bakken en twee keer eten kan heel veilig zijn met slechts een paar voorzorgsmaatregelen . Ik laat dingen zoals het rollen van de aardappel in olie of andere zuivelcoatings zoals gesmolten boter weg, zodat er geen resten overblijven die een probleem voor de voedselveiligheid kunnen vormen wanneer de overgebleven gebakken aardappel afkoelt.