Het verlaagt je risico op diabetes Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Volkoren ontbijtgranen, havermout of volkorenbrood zijn rijk aan vezels. Deze helpen de opname van glucose te vertragen, waardoor plotselinge pieken in je bloedsuikerspiegel worden voorkomen.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Zoals je hierboven kunt zien, bevat havermout redelijk veel koolhydraten, maar zit er weinig suiker in. Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose.
Instant havermout, hoewel handig, kan leiden tot snelle pieken in bloedglucose en insulineniveaus vanwege de hogere glycemische index vergeleken met minder bewerkte voedingsmiddelen . Dit kan de delicate balans van hormonen in het lichaam verstoren, met name insuline, wat cruciaal is voor het reguleren van bloedsuikerniveaus.
Hoewel havermout zelf een lage glycemische lading heeft, kan het toevoegen van lepels bruine suiker of gedroogde noten uw koolhydraatgehalte omhoog laten schieten, en uw bloedsuikerspiegel zal niet ver achterblijven. Als u op zoek bent naar havermout die gunstig is voor uw diabetes en uw bloedsuikerspiegel zal helpen verlagen, zoek dan niet verder dan Oats Overnight.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Je bloedsuikerspiegel verlagen en een kickstart in de ochtend is essentieel, en dat kan het beste met een eiwitrijk ontbijt, vol groenten. Denk aan eieren (groenten omelet), rauwmelkse volle yoghurt/kwark of een groene smoothie met een plantaardige eiwitpoeder.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Het verlaagt je risico op diabetes
Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een zeer gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
De kern van de zaak. De algemene portie havermout is ongeveer een half kopje ongekookte haver of een kopje gekookte havermout . Een portie haver levert een verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitaminen en mineralen.
Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Voor veel mensen met diabetes heeft het eten van havermout niet veel nadelen. Het eten van havermout kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen als u kiest voor instant havermout met toegevoegde suiker of als u er te veel in één keer eet . Havermout kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen met gastroparese, een gezondheidstoestand die zorgt voor een vertraagde maaglediging.
Met suikervrij bedoelen we een ontbijt zonder toegevoegde suikers. Boterhammen met hagelslag, chocoladepasta of stroop mogen achterwege worden gelaten. Yoghurt met vers fruit is bijvoorbeeld een goed, maar ook lekker alternatief!
Voedingswaarde
In dit voorbeeld bevat één portie Oats Overnight maar liefst 20 gram eiwit, 7 gram vezels en slechts 2 gram toegevoegde suiker .