Je lichaam heeft (helaas!) geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren.
Fenylethylalanine en endorfine
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Chocolade is vooral rijk aan flavanolen zoals epicatechine en catechine, evenals anthocyanen en fenolzuren. Al deze stoffen beschermen je tegen ontstekingen, stimuleren je hersenfunctie en versterken je immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Als de hunkering naar suiker intens is, kies dan voor de zoetste vruchten, zoals druiven, mango's, kersen of peren . Natuurlijke suikers horen thuis in een gezond dieet, maar de meesten van ons eten veel te veel toegevoegde suikers. Leer meer over toegevoegde suikers en hoe je deze extra, lege calorieën kunt minimaliseren.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Verbetert de gezondheid van het hart : Er is aangetoond dat de antioxidanten in pure chocolade de bloeddruk verlagen, het risico op bloedstolsels verminderen en de bloedcirculatie naar het hart verbeteren, waardoor het risico op een beroerte, coronaire hartziekte en overlijden door hartziekten afneemt.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Streef naar chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat. Deze bevat meer natuurlijke vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten, en minder andere ingrediënten, zoals geraffineerde suiker en additieven . Er is bewijs dat de voedingsstoffen en antioxidanten in cacao — met name flavanolen — kunnen helpen: de gunstige darmbacteriën te stimuleren.
Cacao bevat ook flavonoïden en flavonolen die celschade en ontstekingen voorkomen en de gezondheid van het bloed bevorderen . De gezondheidsvoordelen van chocolade komen van cacao, niet van toegevoegde vulstoffen of suikers. Het belangrijkste is dus om een traktatie te kiezen met het hoogste percentage cacao.
In de 19e eeuw werd medicinale chocolade gebruikt om syfilis, cholera en mazelen te behandelen . (We betwijfelen of het veel hielp.) Chocolade werd door medische professionals serieus genomen.
5: Pindakaas
Het zit vol gezonde vetten en eiwitten die je langer een vol gevoel kunnen geven. Bovendien voegt het een heerlijke nootachtige smaak toe aan smoothies, desserts en andere gerechten. Als je een fan bent van chocolade en pindakaas, gebruik het dan als alternatief voor je favoriete chocoladereep .
Carob is een populaire keuze , bekend om zijn natuurlijke zoetheid en chocolade-achtige smaak, perfect om te bakken of als tussendoortje. Een andere optie is om gezonde ingrediënten te combineren met een vleugje cacao, zoals het toevoegen van ongezoete cacaopoeder aan Griekse yoghurt of het bestrooien van noten met cacao voor een chocoladesmaak zonder schuldgevoel.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.