Om gezond en snel aan te komen is het belangrijk om een positieve energiebalans te creëren door calorierijke voeding tot je te nemen wat niet te snel vult. Gezonde voorbeelden hiervan zijn vette vis, avocado, pindakaas, noten en zaden, gedroogd fruit, volle zuivelproducten en olijfolie.
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.
Echter om 1 kilo vet aan te komen moet je 7000 calorieën extra innemen, dat is voor de meeste mensen een hoeveelheid extra calorieën die je in 3-4 dagen inneemt op een normale dag. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Dat is echt heel veel om extra te eten.
5 kilo aankomen in 2 weken
Toch kan je weegschaal daadwerkelijk laten zien dat je 5 kilo zwaarder bent geworden. Maar dit is meestal opgehouden water, dat zich samen met glycogeen in de spieren ophoopt. Zeker als je nog wat extra zout eet merk je dit effect, maar het is dus geen spier- of vetmassa.
Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.
Voeg extra's toe aan uw gerechten voor meer calorieën , zoals kaas in ovenschotels of notenboter op volkorenbrood. U kunt ook droge melk of vloeibare melk toevoegen aan gerechten voor extra eiwitten en calorieën. Enkele voorbeelden zijn aardappelpuree of soepen. Probeer smoothies en shakes.
Griekse yoghurt (122 kcal per 100 gram)
Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of volle kwark... Allemaal zuivelproducten rijk aan eiwitten én calorieën. Perfect wanneer je wat aan wilt komen.
Hoe je gezond zwaarder kunt worden:
Eiwit zit vooral in vlees, kip, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk, yoghurt, kwark, soja, bonen, linzen en noten. Eiwit is nodig voor het maken van spieren. Als je veel eiwit eet en veel beweegt, krijg je sterkere en vollere spieren. Eet wat extra vet.
Over het algemeen wordt eten als "calorierijk" beschouwd als het een hoog aantal calorieën per portie bevat. Voorbeelden zijn noten, zaden, oliën, boter, snoep, gebak, gefrituurd eten, frisdrank en andere suikerhoudende dranken.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
U bent misschien van nature klein geboren en uw lage BMI kan te wijten zijn aan uw genen . U hebt misschien een zeer hoog metabolisme en vindt het moeilijk om aan te komen, zelfs als u voedsel eet dat veel calorieën bevat. U volgt misschien geen gezond, uitgebalanceerd dieet omdat u vergeet te eten of u kunt zich geen voedzame voeding veroorloven.
Snelle gewichtstoename of zwelling in bepaalde lichaamsdelen (oedeem) kan het gevolg zijn van vochtretentie . Volgens de American Heart Association kan een gewichtstoename van meer dan 2–3 pond (lb) in 24 uur of 5 pond in een week een teken zijn van hartfalen.
Begin met het verhogen van uw calorie- en eiwitinname door elke paar uur te eten . Neem supplementen, indien nodig, voor die extra boost. Train hard om extra calorieën om te zetten in spieren, niet in vet. Als u een plateau bereikt of extra hulp nodig hebt, praat dan met een diëtist of personal trainer.
Probeer langzaam en gestaag in gewicht aan te komen door 300 tot 500 calorieën bovenop jouw dagelijkse caloriebehoefte in te nemen. Wil je snel een aantal extra kilo's? Verhoog dan het aantal naar 700 tot 1000 calorieën per dag. Onthoud goed dat de rekenregels voor caloriebehoefte slechts een schatting zijn.