Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas ā¦). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Je hebt net een hele kom bosbessen gegeten en eindigde met minder antioxidantcapaciteit in je lichaam, omdat je ze met melk at. Geen wonder dat het mengen van bosbessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen teniet kan doen .
Blauwe bessen voegen op natuurlijke wijze alle zoetheid toe die u nodig hebt in de eiwitrijke Griekse yoghurt van deze verzadigende snack.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen zoals constipatie of diarree veroorzaken.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. āFruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Melk mag alleen worden gecombineerd met puur zoete en rijpe vruchten . Een rijpe zoete mango kan worden gecombineerd met melk. Avocado kan worden gemengd met melk (dit is romig, boterachtig en een beetje wrang). Gedroogde vruchten zoals rozijnen, dadels en vijgen kunnen worden ingenomen met melk.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Ja, je kunt banaan met melk/kwark/yoghurt in je ontbijt nemen . Je moet ook granen aan je ontbijt toevoegen, omdat ontbijt de eerste maaltijd is, moet je een balans van koolhydraten en eiwitten opnemen.
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt.
Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde levensstijl. Voeg daar nog wat vers fruit aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt die ook nog eens goed voor je is!
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het toevoegen van een of twee eetlepels honing aan een portie ongezoete yoghurt de probiotische krachten ervan kan versterken . Dit komt doordat de nuttige bacteriƫn in yoghurt hierdoor hun tocht naar ons spijsverteringsstelsel kunnen overleven.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk, heeft echter geen klinisch effect , omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriƫn worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriƫn voordat ze de darmen bereiken.
Wetenschappers van de Universiteit van Lund in Zweden ontdekten dat de vezels in bosbessen, vooral in combinatie met een dosis goede bacteriƫn (denk aan yoghurt), het aantal ontstekingsbevorderende bacteriƫn verlaagde en het aantal ziektebeschermende bacteriƫn in de dikke darm verhoogde .
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Een fris en fruitig ontbijtje met magere kwark en vers gesneden mango en kiwi. Een explosie van smaken om je dag goed te beginnen.