Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd. Sommige voorgesneden groenten worden ook met minder zuurstof – ook wel 'gewijzigde of beschermende atmosfeer' genoemd - verpakt.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Verlies van vitaminen
Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien. Bladgroenten zoals spinazie en sla blijven het langst goed in de koelkast. Hetzelfde geldt voor voorgesneden groenten en koolsoorten als bloemkool en broccoli.
Bewaar groenten zoals aardappels, uien en knoflook op een donkere, koele en droge plaats, maar niet in de koelkast. Bewaar rauwe groenten nooit in afgesloten bakjes of plastic zakken. Ze hebben goede ventilatie nodig om vers te blijven; anders kunnen ze slijmerig worden en snel bederven.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Gebruik papier in plaats van plastic . Gesloten plastic containers of zakken vangen vocht op en kunnen ervoor zorgen dat uw bladgroenten en fruit gaan rotten. Idealiter gebruikt u alleen containers met stevige of gesteelde groenten. Gebruik papieren verpakkingen met gaten of plastic netten om uw producten vers en lekker te houden.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven maximaal 5 dagen goed als u ze in water bewaart. Als u ze echter zo lang wilt bewaren, moet u het water wel elke dag of in ieder geval om de dag verversen.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan. Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
In het kort: Bewaar ongesneden courgettes tot 6 dagen op een koele plek buiten de koelkast.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren . Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Leg de schone, droge bladeren op keukenpapier, rol ze losjes op tot een cilinder en doe ze in een afsluitbaar zakje. Je kunt ook een grote luchtdichte bak bekleden met keukenpapier en deze losjes vullen met groenten. Doe er nog een laag keukenpapier op en klik het deksel erop. Bewaar ze op een koud plekje in de koelkast.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast . Met uitzondering van een paar groenten, was ik de groenten pas als ik ze ga koken. Het extra vocht op de groenten kan ervoor zorgen dat ze sneller bederven.
Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen.