Wanneer je te veel rijst hebt gekookt, kun je dit in de koelkast of vriezer bewaren. Hierbij is het belangrijk dat je je restje altijd eerst laat afkoelen. Zorg wel dat je dit niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Anders loop je kans op de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature in rijst voorkomt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.
Laat de rijst helemaal afkoelen en bewaar in de koeling tot gebruik. Door het afkoelen van de rijst worden de korrels steviger waardoor je ze beter kunt bakken. Stap 2/ Verhit de olie in wok. Voeg de groenten toe en roerbak ze ca 2 min.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Wanneer je je rijst laat afkoelen kun je deze in de koelkast op 4 tot 7 graden maximaal twee dagen bewaren en in de vriezer op -18 graden tot wel drie maanden. Zorg wel dat je dit in een luchtdicht, goed afgesloten bakje doet. Dit geldt voor allerlei soorten rijst zoals witte rijst, notenrijst en meergranenrijst.
Om te zorgen dat het vocht goed door alle rijst trekt, is het belangrijk dat je de rijst 10 minuten afgedekt laat staan.
Rijst wassen voor gebruik: zo doe je dat
Doe de rijst dan in een vergiet en spoel de rijst onder de koude kraan, waarbij je met je hand langzaam de korrels een beetje om schept. Je kunt het natuurlijk ook in een pannetje met koud water doen, even roeren en afgieten in een vergiet of zeef.
De rijst ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rijst, quinoa, polenta…
gerechten waarbij veel vocht moet geabsorbeerd worden door droge ingrediënten, kun best onder deksel koken zodat er niet te veel water verdampt. Zet het vuur niet te hoog, zodat het water niet overkookt. Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt.
Door rijst te spoelen verwijder je het overige zetmeel dat loslaat doordat de rijst tijdens het transport langs elkaar schuurt. Het is dit zetmeel dat rijst plakkerig maakt. Door het af te spoelen eindig je met een luchtige korrels.
Door het vervoeren van verpakkingen, schuren korrels tegen elkaar aan waardoor dit laagje zetmeel los kan raken. Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren.
Er zijn verschillende theorieën over, maar wij zochten voor je uit wat je nu het beste doet. Volgens de wetenschap duurt het ongeveer 2 uur vooraleer een te grote hoeveelheid bacteriën gaat groeien op pas bereide voeding. Je kan dus zonder zorgen je eten gedurende die tijd op het aanrecht laten afkoelen.
Bijna iedereen kookt weleens te veel en houdt zo kliekjes over. Deze worden dan vaak in een bakje gedaan en in de koelkast gezet. Maar hoelang kun je deze porties eten eigenlijk bewaren in de koelkast? Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
De beste manier om rijst te bewaren
Rijst bewaar je op de juiste manier door het na bereiding zo snel mogelijk terug te koelen. Laat de pan dus niet langer dan twee uur op het fornuis of de tafel staan. Stop de overgebleven rijst zo snel mogelijk in een (glazen) bakje, luchtdicht, en schuif het in de koelkast.
Het zetmeel voelt niet alleen wat gek aan maar heeft ook grote invloed op de structuur van je gekookte rijst. Zetmeel kleeft van nature aan elkaar vast en wie zijn rijst niet wast voor het koken, krijgt al snel een kleverige boel.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën. In kleine aantallen is de bacterie ongevaarlijk, maar van grotere aantallen kun je een voedselvergiftiging krijgen. Klachten zijn vaak buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Te veel van iets goeds kan natuurlijk minder goed zijn. Rijst is voedzaam, maar het is ook calorierijk. Overmatige inname kan extra calorieën toevoegen en mogelijk bijdragen aan gewichtstoename. Combineer rijst liever met andere gezonde voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten, eieren, kip, noten en zaden.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.