Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar.
De burrata IGP is 3 à 4 dagen houdbaar, omdat het geen conserveermiddelen mag bevatten.
Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum . Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast.
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Verse kaas (mozzarella, burrata, ricotta, primosale, enz.)
De verse kaas blijft meestal 4 tot maximaal 18 dagen goed. De beste manier om ze te bewaren is om de kaas in de originele verpakking te laten, alle verpakkingen in een doos te bewaren en de doos in de koelkast te laten staan (de bovenste lade is de meest geschikte plaats).
De algemene vuistregel is om burratakaas gekoeld te bewaren en op kamertemperatuur te laten komen voordat u het serveert. Als u burratakaas langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan, kan dat het risico op bacteriegroei en bederf vergroten.
Hoe lang blijft Burrata goed? Omdat burrata een zachte kaas is, is deze korter houdbaar dan halfharde of harde kazen. Als u deze kaas vers koopt, kunt u deze het beste direct of binnen een of twee dagen na opening opeten. Burrata-restjes moeten in de koelkast worden bewaard om bacteriegroei te voorkomen .
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Eet je burrata warm, koud of beide? Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
Zolang je de smaak nog lekker vindt, is de kaas prima . Wees je er alleen van bewust dat de smaak bij de meeste kazen na verloop van tijd intenser wordt. Als een klein hapje kaas je tong, lippen of wang doet tintelen of branden, is de kaas slecht (zelfs als hij de kijk- en geurtests heeft doorstaan).
Burrata is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia. Deze kaas, vanaf ca. 1920 geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), wordt momenteel in de hele regio gemaakt en is intussen al ver buiten de Italiaanse landsgrenzen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.
Burrata kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze romige mozzarella wordt in Nederland vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt voor gebruik tot meer dan 70°C verhit, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden bestreden.
Eigenlijk is stracciatella het binnenste van de burrata. Dus een zachte, romige substantie zonder een stevige buitenkant. Het zijn stukjes of stripjes mozzarella en room. Wie het binnenste van burrata eigenlijk het lekkerst vindt, kan dus voortaan beter stracciatella kopen.
De veroorzakers van blauwe verkleuring worden doorgaans geïdentificeerd als bacteriën uit de groep Pseudomonas fluorescens .
Als u van plan bent om de kaas te koken of te smelten, is het waarschijnlijk veilig om te eten, maar het kan niet normaal smaken . Vochtige kazen zoals mozzarella kunnen Listeria, E coli, brucella en salmonella bevatten, dus als u twijfelt en niet geïnteresseerd bent in een voedselvergiftiging, kunt u het het beste gewoon weggooien.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen , ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is.
De houdbaarheid van Burrata begrijpen
De houdbaarheid van deze verrukkelijke kaas varieert doorgaans van 1 tot 2 weken . De klok begint te tikken op het moment dat het wordt gemaakt, en om de ongerepte smaak en textuur volledig te waarderen, wordt aangeraden om het snel te eten.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
In plaats van de burrata pas achteraf toe te voegen aan het gerecht, heb ik de kaas nu de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven mee laten verwarmen. Hierdoor smelt de burrata lichtjes en kun je de kaas, samen met de doperwtjes en tomaatjes prakken tot een zálige roomsaus.
Geen zorgen! De meeste kazen kan je gewoon invriezen. Je hoeft de kaas enkel in een luchtdicht bakje te doen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit iets afneemt.
Voor extra smaak en romigheid gaat er burrata op en bij de pasta. Deze kaas lijkt op mozzarella en heeft een kern van room. De kaas gaat daarom apart mee en kan je na het opwarmen over je pasta laten “stromen”. Een heerlijke en bijzondere pastaschotel, echt het proberen waard!