Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
De fructose wordt in geval van fructosemalabsorptie minder goed opgenomen door je darmen dan bij 'gezonde mensen'. Door fermentatie in je dikke darm ontstaan gassen die klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, winderigheid en diarree. Een waterstof-ademtest kan aantonen of je last hebt van fructose-malabsorptie.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
Het kan zijn dat je intolerant bent voor fructose. In dat geval kunnen fruit, maar ook andere producten waar fructose aan toegevoegd is zoals frisdrank, zorgen voor klachten. Daarnaast hebben mensen die leiden aan het prikkelbaar darm syndroom (PDS) vaker last van een reactie na het eten van fruit.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.
Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Naar schatting 350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Eén hapje van de vrucht kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Kortom: Appels zijn een goede bron van vezels en vitamine C. Ze bevatten ook antioxidanten, zoals vitamine E, en polyfenolen die bijdragen tot de talrijke gezondheidsvoordelen van de vrucht. Appels zijn rijk aan vezels en water, twee eigenschappen die ze vullend maken.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
De appel en je geheugen
Daarboven bevat een appel een enorm hoog gehalte aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen het afbreken van het geheugen. Door dagelijks een appel te eten, verminder je daardoor de kans op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sorbitol is een suikeralcohol die veel voorkomt in appels en sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren ervan. Het consumeren van voedsel dat rijk is aan sorbitol, zoals appels, kan leiden tot gastro-intestinale symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas en buikklachten . Deze symptomen kunnen zich uitstrekken tot de bekkenregio, wat resulteert in bekkenpijn.
De symptomen van een appelallergie variëren van milde irritatie of jeuk tot een allergische reactie over het hele lichaam die levensbedreigend kan zijn. Mensen met een echte appel- of perzikallergie hebben vaker last van uitgesproken allergiesymptomen, zoals: Misselijkheid of maagklachten.
Er is meer: appels zijn ook een van de vruchten die hoog scoren in sorbitolgehalte . Sorbitol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in fruit en planten en soms wordt gebruikt als een voedingsadditief. Het eten van veel sorbitol kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, waaronder gas.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Ontstekingen in je darm door het eten van gluten heet coeliakie. Gluten zit in granen en graanproducten, zoals brood of pasta. Je kunt dan darmklachten krijgen, zoals buikpijn en diarree.
Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Twee appels per dag eten is goed voor de gezondheid van het hart . Je kunt elke soort appel eten, zolang je de schil maar eet. Appelschillen bevatten veel antioxidanten die helpen kanker te bestrijden. Onderzoekers suggereren dat het beter is om antioxidanten uit fruit en groenten te halen dan uit voedingssupplementen.
Er zijn verschillende studies geweest die de consumptie van appels hebben verbonden aan een lager risico op hartziekten. Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast hebben ze veel polyfenolen.
Laat in de avond eten verhoogt het risico op ziekten gerelateerd aan diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol . Bovendien kan het eten van appels voor het slapengaan de maag stimuleren om de maagsecretie te verhogen, waardoor u zich ongemakkelijk voelt.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.