Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in hoestdranken.
Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten.
Hamburger beter dan salade
Ondervoeding zorgt vooral voor een afname van de spiermassa en energie door een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Waarschijnlijk moet je maag er niet aan denken als je ziek bent, maar de kans is groot dat je door die hamburger sneller herstelt.
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Manieren om (ochtend)misselijkheid te voorkomen.
Voorkomen is de beste manier om met ochtendmisselijkheid om te gaan. Leg wat droge crackers of zelfs een stukje chocolade op je nachtkastje klaar.
Voedingsmiddelen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Door de structuur en droogheid van het snoepgoed blijft het in de keel plakken. Daardoor worden zenuwuiteinden afgedekt met een laagje cacao en andere hoest-onderdrukkende bestanddelen die in chocolade zitten. Dit betekent dus dat de zenuwen niet meer worden geprikkeld en een hoestbui uit blijft.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Er worden veel hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes verkocht bij de apotheek en drogist. De werking van al deze middelen is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Lekker laten liggen dus! Ze helpen niet tegen je hoest of slijm en zeker niet om je hoestklachten sneller te laten genezen.
Zoals grote maaltijden, vette voedingsmiddelen, koffie, bier, koolzuurhoudende dranken, gasvormende voedingsmiddelen en de zoetstof sorbitol (te vinden in bijvoorbeeld kauwgom, suikervrije of lightproducten) bosbessen, braambessen, pure chocolade kunnen diarreeremmend werken.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Yes, ook al moet je minder suiker eten, is pure chocolade wél weer goed voor tijdens je menstruatie. Pure chocolade bevat namelijk kalium wat je spieren helpt en zo buikkrampen kan verminderen. Hoe pijnlijk dit misschien ook kan zijn, het drinken van koffie en thee is tijdens je ongesteldheid echt een no-go.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Scherp of pittig eten
Dat stofje zou ervoor zorgen dat het slijm in je neus dunner wordt waardoor je verkoudheid eerder weggaat. Maar let op: het kan gevaarlijk zijn pittig te eten als je ziek bent! Wanneer je (ook) last hebt van je maag kun je scherpe of pittige voedingswaren beter niet eten.
IJsjes voor een zere keel
IJslolly's kunnen de pijn wat verzachten. Kies wel voor een waterijsje (melkproducten kunnen slijmvorming in de hand werken) en liefst niet op basis van zure ingrediënten, omdat deze de keel kunnen irriteren. Wat ook helpt, is water met ijsblokjes drinken.
Als je ziek bent of beter wordt na een ziekte, gebruikt je lichaam meer energie en voedingsstoffen. Dan heb je een grotere kans om af te vallen. Ook bij diarree of overgeven val je sneller af. Dit komt omdat het eten en drinken niet goed verwerkt kan worden door je lichaam.