Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn. Blancheren is een keukentechniek. Het is het kort koken van voedsel, waarna je het ook direct weer afkoelt zodat het niet verder gaart. Gewoonlijk breng je een pan met water aan de kook.
Breng een pan water aan de kook en blancheer ze dan snel ( dompel ze 30-40 seconden onder in kokend water) . Laat ze uitlekken in een vergiet om het meeste water te verwijderen. Om te voorkomen dat de prei aan elkaar vastvriest, leg je de plakken op een vel bakpapier op een bakplaat en vries je ze in.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Blancheren is niet noodzakelijk voor het invriezen van prei. Om ze in te vriezen zonder ze te blancheren, snijdt u ze gewoon in stukken, zoals hierboven beschreven, en laat u ze een paar minuten weken in koud water . U kunt ze dan op dezelfde manier invriezen als wanneer u ze had geblancheerd.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Verse groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Blancheer groenten door ze toe te voegen aan kokend water of door ze heel kort aan stoom bloot te stellen en ze vervolgens snel af te koelen . Blancheren is een belangrijke stap in het conserveren van groenten voor zowel voedselveiligheid als kwaliteit.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Blancheer prei om ze te helpen wittere stengels met een betere smaak te laten groeien. Als u prei in februari in Zuid-Afrika hebt gezaaid, is april de tijd dat ze klaar zijn om te beginnen met het blancheerproces. Blancheren is de term die wordt gebruikt wanneer u aarde tegen de stengels duwt, zodat de groente witte stengels ontwikkelt .
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriën onschadelijk te maken.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Blancheren is het kortstondig broeien van groenten in kokend water of stoom . Dit wordt meestal gevolgd door snelle, grondige afkoeling in zeer koud of ijskoud water. Blancheren stopt de enzymwerking die anders verlies van smaak, kleur en textuur veroorzaakt.
We raden aan dit alleen te doen als je sperziebonen kort blancheert voordat je ze invriest of als je een heel gerecht klaarmaakt om in te vriezen, zoals een ovenschotel of soep die je van tevoren kunt maken. Anders loop je het risico dat je papperige sperziebonen krijgt die te veel vocht aan je recept toevoegen nadat je ze hebt ontdooid .
Hun veelzijdigheid en stevigheid maken de meeste groenten geschikt voor diepvriesopslag, van uien, paprika's en maïs tot wintergroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet . Houd voor het invriezen van uw groenten rekening met het watergehalte — groenten met een lager watergehalte vriezen over het algemeen het beste in.
Zo blancheer je groenten
Doe de groente in een blancheermand en laat deze in flink kokend water zakken . Doe een deksel op de waterkoker. Het water moet binnen 1 minuut weer koken. Als het water niet binnen 1 minuut weer kookt, worden er te veel groenten gebruikt voor de hoeveelheid kokend water.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.