Is pure chocolade goed voor de darmen? Niet alleen noemt men pure chocolade goed voor de hersenen, maar wel vaker wordt pure chocolade ook goed voor de darmen genoemd. Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Chocolade heeft geen bevestigde link met constipatie . Echter, sommige ingrediënten, zoals melk en suiker, kunnen bij sommige mensen darmveranderingen en constipatiesymptomen veroorzaken.
Ongezonde chocolade bevat suiker en andere kunstmatige toevoegingen die ontstekingsveranderingen in de darmen stimuleren die de gezonde groei van slechte bacteriën bevorderen . Het eten van gezonde pure chocolade veroorzaakt geen lekkende darm vanwege de prebiotische en ontstekingsremmende effecten.
Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree . Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal symptomen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Chocolade en voeding
Teveel chocolade veroorzaakt vaak obstipatie. In de Sinterklaastijd is het goed om te kiezen voor kadootjes in de schoen zonder chocolade. Ook het drinken van chocolademelk dagelijks, kan problemen veroorzaken.
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
"Wanneer je pure chocolade eet, groeien en fermenteren ze, waarbij ze verbindingen produceren die ontstekingsremmend werken." Ondertussen worden de "slechte" bacteriën, zoals Clostridia en E. coli, in verband gebracht met ontstekingen en kunnen ze gas, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie veroorzaken .
Chocolade en cafeïne
Hoewel veel mensen chocolade in gematigde hoeveelheden kunnen verdragen, is het beter om het risico niet te nemen zolang u al last heeft van maagklachten .
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Pure chocolade is rijk aan mineralen, zoals ijzer, magnesium en zink. Het kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verkleinen van het risico op hartziekten .
De positieve effecten van chocolade op de darmtransit
Alleen pure chocolade heeft dus een positief effect op de stoelgang . Pure chocolade bevat ijzer, koper, kalium, magnesium en calcium.
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.