Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Oude chocola
Pure chocola gaat het minst snel achteruit, witte het snelst, melk er tussenin: hoe meer cacao en hoe minder vet, hoe houdbaarder. Ranzigheid is er zelden. Oud wordende chocola krijgt eerder een brokkelige structuur of een minder lekkere geur en smaak. Bovenal gaat die er minder lekker uitzien.
Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Toch veroorzaakt witte chocolade wegens zijn hoog vetgehalte klachten zoals braken en diarree, eventueel zelfs pancreatitis. "HOE DONKERDER EN MEER BITTER DE CHOCOLADE, DES TE GIFTIGER!" Theobromine is van nature uit een bittere stof.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Is hagelslag gezond? Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond. Het nutriëntenprofiel is verder vergelijkbaar. Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Wanneer er waterdamp in je chocolade terecht komt, kan het gaan schiften. Chocolade is vet, dit gaat niet samen met water.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken betekent dat niet direct dat de mayonaise niet meer te eten is. Als je niks afwijkends proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon eten.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.
Het is gemaakt van cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakstoffen. De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Bewaar chocolade, niet te warm en niet te koud
Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Zoek een donkere plek uit, zoals een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als deze niet vochtig is).
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Pure chocolade kun je meestal zo'n 2 jaar bewaren, terwijl je melk- en witte chocolade doorgaans slechts 1 jaar kunt bewaren. Dit heeft onder andere te maken met het hogere cacaogehalte en het lagere suikergehalte van pure chocolade. Uiteraard kun je altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking controleren.