Moedermelk is zoet en op latere leeftijd wordt de smaak van zoet door onze hersenen geassocieerd met energie. Daarom hebben de meeste mensen ook een voorkeur voor melkchocolade. In pure chocolade zit veel minder suiker.
Melkchocolade is de absolute favoriet in de VS , met 49% van de Amerikanen die het hun favoriete soort chocolade noemen. De brede aantrekkingskracht is niet alleen een bevestiging van de gladde textuur en klassieke smaak, maar ook van de veelzijdigheid.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak wordt melkchocolade algemeen beschouwd als het populairste type chocolade. Het wordt gemaakt door chocoladelikeur (cacaobestanddelen en cacaoboter) te combineren met suiker en melk.
Welke chocolade is het populairste? Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Uit het laatste onderzoek van Mintel blijkt dat ruim de helft (51%) van alle volwassen consumenten melkchocolade als favoriete soort pure chocolade eet, gevolgd door 35% die de voorkeur geeft aan pure chocolade en 8% die de voorkeur geeft aan witte chocolade.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Vanwege het lagere suiker- en vetgehalte en het hogere flavanolengehalte heeft pure chocolade voordelen ten opzichte van melkchocolade . Beide moeten echter met mate worden gegeten, omdat ze beide meer suiker en vet bevatten dan ideaal is voor een hartgezond dieet.
Het is meestal de eerste soort chocolade die kinderen eten en het is de smaak waaraan ze gewend raken . Melkchocolade bevat meer cacaoboter, waardoor het zachter wordt en smelt bij lichaamstemperatuur, letterlijk smeltend in je mond. Donkere chocolade is niet bitter, maar wel minder zoet dan melkchocolade.
Zwitserland heeft de reputatie de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren.
Dat percentage springt omhoog in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder , naar 46% voor mannen en 48% voor vrouwen, en 73% van alle respondenten zei dat ze weten dat pure chocolade beter is voor hun gezondheid. Het hogere gehalte aan cacaoflavonoïden in pure chocolade zou een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.
De exponentiële toename van de vraag naar pure chocolade wordt toegeschreven aan de groeiende erkenning ervan als een van de populaire, gezondere alternatieven voor gewone chocolade .
Jaren van veldwerk en geduldige observaties leidden hem tot de ontdekking van vrij overtuigende patronen tussen de persoonlijkheid of gemoedstoestand van mensen en hun smaak in chocolade. Volgens Langham zijn degenen die van pure chocolade houden, over het algemeen pragmatische probleemoplossers die enthousiast zijn over de toekomst .
De meeste pure chocolade is rijk aan plantaardige chemicaliën die flavanolen worden genoemd . Flavanolen zijn antioxidanten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartziekten. In theorie bevat pure chocolade een hoger flavanolengehalte (groter gezondheidsvoordeel). Melkchocolade bevat veel minder en witte chocolade bevat er geen.
Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Dus, waarom drinken mensen chocolademelk? Meer dan 89% gaf aan dat ze de smaak heerlijk vinden.
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.