Er zitten 6 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) wortel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'wortel'?
Een portie wortelen, bereid komt overeen met 200 gram.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Een portie wortelen, vers, waspeen komt overeen met 200 gram.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Eén middelgrote wortel (61g) levert 25 calorieën, waarvan 86% afkomstig is van koolhydraten, 9% van eiwitten en 5% van vet. Eén kopje (128g) gehakte wortels bevat 52 calorieën en één kopje (110g) geraspte wortels bevat 45 calorieën.
Wortels bevatten heel weinig vet en proteïne. De voedingswaarde voor twee kleine tot middelgrote rauwe wortelen, of 100 gram (g), zijn: Calorieën: 41. Water: 89%
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft een imperatorwortel de volgende gewichtsclassificatie op grootte: Grote wortels wegen 72 gram of ongeveer 2,5 ounces. Middelgrote wortels wegen 61 gram of ongeveer 2,2 ounces. Kleine wortels wegen 50 gram of ongeveer 1,75 ounces.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Er zitten 6 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) wortel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'wortel'?
Tips om aan 500 gram groente per dag te komen:
Groenten in je hoofdgerecht: Verwerk groenten in je hoofdgerechten, zoals roerbakgerechten, pasta's en stoofschotels. Snack slim: Kies voor gezonde groentesnacks, zoals wortels, selderijstengels of snacktomaatjes. Combineer ze met een lekkere hummus- of yoghurtdip.
Met slechts 64 gram wortel krijgen mannen al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen, en vrouwen ruim 60%.
Provitamine A-verbindingen veroorzaken echter geen vitamine A-toxiciteit bij mensen, omdat het lichaam de omzetting van provitamine A-verbindingen in vitamine A strikt reguleert. Om deze reden zijn er geen aanbevolen limieten voor hoeveel bètacaroteen een persoon veilig per dag kan consumeren .
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Wortelsap. We horen je denken: hoeveel wortels moet ik dan wel niet eten? Volgens Kadouch vindt de oranje verkleuring van de huid plaats als je 20 tot 50 mg bètacaroteen per dag eet. Een gemiddelde wortel heeft 4 mg bètacaroteen, dus het gaat om minstens tien wortels per dag voor een periode van enkele weken.
Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen. Eén wortel bevat ongeveer vier milligram bètacaroteen. De meeste mensen krijgen een oranje kleurtje bij zo'n twintig tot vijftig milligram, en dat een periode lang. Je moet dus flink wat worteltjes wegknagen om een verschil te zien!