Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Beperk je chocolade consumptie tot maximaal een paar keer per week. Eet vooral pure chocolade, dat minder suiker en vet bevat. Zoek gezonde alternatieven wanneer je een hongergevoel hebt en wilt snacken, zoals fruit. Identificeer triggers waardoor je naar een reep chocola grijpt en probeer deze te vermijden.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Begin rustig - denk na over hoeveel chocolade je normaal gesproken op een dag eet en verminder dit geleidelijk . Stel een aantal regels op om je doel te bereiken. Doe je best om minder chocolade te kopen tijdens het winkelen, probeer niet naar de gangpaden te gaan waar chocolade ligt. Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt.
Na ongeveer een week is het moeilijkste deel van de detox vaak voltooid en de meeste mensen melden minder hunkering. Op dit punt kunnen de psychologische symptomen van ontwenning duidelijker worden. Deze verdwijnen normaal gesproken na 3-4 weken en meestal blijven er geen ontwenningsverschijnselen of hunkering meer over.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Dit heeft te maken met 2 stoffen, welke chocolade bevat: theobromine en cafeïne. Theobromine wordt veel langzamer afgebroken dan bij een mens. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden deze door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever.
Als de hunkering naar suiker intens is, kies dan voor de zoetste vruchten, zoals druiven, mango's, kersen of peren . Natuurlijke suikers horen thuis in een gezond dieet, maar de meesten van ons eten veel te veel toegevoegde suikers. Leer meer over toegevoegde suikers en hoe je deze extra, lege calorieën kunt minimaliseren.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om van te overleven. Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen .
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten, bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Eet eiwitrijk voedsel en veel vezels
Magere eiwitten kunnen je langduriger energie geven, dus het is een goede gewoonte om te proberen een bron van eiwitten in elk van je maaltijden op te nemen: ontbijt, lunch en diner. Voor het ontbijt kan dat eruit zien als eieren op volkoren toast of bessen en noten met Griekse yoghurt.
Carob is een populaire keuze , bekend om zijn natuurlijke zoetheid en chocolade-achtige smaak, perfect om te bakken of als tussendoortje. Een andere optie is om gezonde ingrediënten te combineren met een vleugje cacao, zoals het toevoegen van ongezoete cacaopoeder aan Griekse yoghurt of het bestrooien van noten met cacao voor een chocoladesmaak zonder schuldgevoel.
Dat mensen spreken over een verslaving is echter niet zo gek. "In chocolade zitten stoffen als cafeïne, suiker en vet die hetzelfde effect kunnen hebben als alcohol en drugs. Door de consumptie van chocolade maak je dopamine aan en activeer je de beloningscentra in de hersenen", aldus Noijen.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Als je probeert af te vallen, lijkt het schrappen van chocolade, chips en wat koolhydraten misschien de voor de hand liggende eerste stap. Maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat 86% van de mensen die op dieet zijn en succesvol zijn afgevallen om hun gezondheid te verbeteren, dit hebben gedaan zonder ook maar één van deze voedingsmiddelen te schrappen.